Közélet

2008.11.17. 08:18

Emlékoszlop a megszentelt határban

Vitéz Lőrinc Mátyásnak állítottak emlékoszlopot Ságváron. A Magyar Királyi Légierő Puma Vadászosztályának pilótája 1944. november 5-én halt hősi halált a Ságvárhoz tartozó Gámpuszta területén.

Fónai Imre

Az őrmester leszármazottai meghatódva mondtak köszönetet a gesztusért. A Sonline.hu vasárnapi blogírója, Bozsoki-Sólyom János református lelkész igét hirdetett a ságvári ünnepségen.

A lelkipásztor így idézi fel legfrissebb blogjában a Ságváron történteket: „A valamikori veszprémi székeskáptalan uradalmának részét képezte a ságvári majorhoz tartozó Gámpuszta. A „megszentelt határ”. Virágzó élet volt itt évezredeken át. Mára az egykori endrédi betyárok járta út egyszerű dűlővé silányult; s a cselédek leszármazottai is a temetőben nyugszanak.Felemelő érzés volt református lelkészként a „katolikus tengerben” énekelni a Boldogasszony anyánkat. Hallgatni a lassan feledés homályába vesző visszaemlékezéseket. Látni a gámi kereszt közelében hősi halált halt pilóta még élő véreit; s könnyekkel a szemekben búcsút venni egy letűnt kor árnyaitól. De a kereszt ma már a feltámadás szimbóluma: ez a fogadalmi hely is azzal biztat bennünket: évszázados szenvedés után most már a feltámadás következik...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!