Közélet

2008.11.03. 11:52

Feketelistára került a Kis-Balaton projekt

Ultimátumot adtak a természetvédő civilek: ha szakemberük nem kap helyet a tanácsadó testületben, minden módon megakadályozzák a Kis-Balaton projektet.

Varga Andrea

A helyzet egyelőre nem drámai, hiszen jelenleg arról van szó, hogy létrejön egy tanácsadó testület, amelybe delegálhatnak egy tagot a hazai természetvédő-, környezetvédő civil szervezetek – tudtuk meg Toldi Miklóstól, a somogyi székhelyű Dráva Szövetség elnökétől. Ám ha ez a testület mégsem jön létre, illetve a civilek nem kapnak benne képviseletet, akkor nem tudják elfogadni a projektet, s mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák. A projekt egyébként már felkerült a természetvédelmi nemzetközi feketelistára, Toldi Miklós kérte, hogy vegyék le egyelőre, hiszen folyamatban vannak még a tárgyalások. Nemrég is volt egy egyeztető fórum, ahol tervezők, vízügyi szakemberek, a Balaton - Felvidéki Nemzeti Park-, természetvédők-, s az érintett önkormányzatok képviselői ültek tárgyaló asztalhoz.

Először az 1970-es években merült fel a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer megépítésének gondolata, amikor a fokozódó tápanyagterhelés hatására a Balaton vízminősége veszélybe került. 1979-ben született döntés a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer létrehozásáról. Az eredeti tervek szerint fő feladata a diffúz (nem pontszerű forrásból származó) tápanyagterhelés Balatonba jutásának megakadályozása volt. Pénzügyi okok miatt az építés nem követte az előre meghatározott ütemet, ezért a Balaton vízminőségének érdekében szükségmegoldás született, elárasztottak egy 16 négyzetkilométernyi terület (Ingói-berek), az akkori elgondolások alapján ideiglenes jelleggel. A munkálatok végül forráshiány miatt leálltak, így a tervezett rendszer nem valósult meg. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer tervezési munkái 2007 elején kezdődtek el újra. A második ütem megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése van  folyamatban. A projekt célja kettős: a Balaton vízminőség-védelme, valamint a természetvédelmi és ökológiai értékek védelme. A különböző szakterületek érdekei nem minden kérdésben azonosak, de abban egyetértés van, hogy a jelenlegi félkész, befejezetlen állapot semmilyen szempontból sem kielégítő, indokolt tehát a rendszer továbbtervezése és továbbfejlesztése.

– Azt szeretnénk, hogy a célok mellérendelt, s ne alárendelt viszonyban legyenek egymással – mondta Toldi Miklós. A tanácsadói testületben való részvétel mellett továbbá szorgalmazzák, hogy legyen egy öt éves időszak, amikor monitorozzák a rendszer működését és az így nyert adatok alapján meghatározzák a későbbi, folyamatos működés szabályait.
Az elnök hangsúlyozta: nemcsak ígéretet, garanciát is szeretnének kapni arra, hogy a civilek szava, véleménye ugyanannyit nyom a latban, mint más, a projektben résztvevő szakembereké. Ugyanis volt már rá példa, hogy a megállapodás ellenére ez másként történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!