Közélet

2008.11.07. 14:03

Fél életet töltött mentőzubbonyban

Több mint negyven év szolgálat után a megye legrégebbi mentőseként ment nyugdíjba a siófoki mentőállomás vezetője. Rajczi Emil azt mondja: a sziréna hangját nem lehet megszokni.

Kolumbán Tünde

Végigjárta a mentős ranglétra valamennyi lépcsőfokát a siófoki Rajczi Emil, aki állítja: 20-30 éve sokkal jobb volt mentősnek lenni.
– Segítőkészebbek voltak az emberek. Az utak gyakran járhatatlanok voltak, de ha akár éjszaka is bekopogtunk valahová, hogy betegért jöttünk, azonnal hozták a lovat, a traktort, hogy továbbsegítsenek bennünket – mondta a mentős, és azzal folytatta: most úgy áll a helyzet, hogy ott feküdhet egy sérült az úttesten, az emberek átlépnek rajta.
[caption id="" align="aligncenter" width="605"] A sziréna hangját nem lehet megszokni
[/caption]
– Arra is nagyon oda kell figyelni egy baleset helyszínén, hogy mit és hogyan mondunk, mert a telefonokkal fényképeznek bennünket vagy éppen hangfelvételt készítenek. Ezekkel vissza lehet élni – tette hozzá Rajczi Emil, aki az évek során a fokozott médiaérdeklődéshez hozzászokott, de állítja: a baljós sziréna hangjához nem lehet, azzal csak

A betegek elismerése

Rajczi Emil kapott egészségügyi miniszteri elismerő oklevelet, Habsburg Györgytől vöröskeresztes munkájáért ezüst fokozatú kitüntetést. Mégis a Siófoktól kapott elismerésre a legbüszkébb, és arra, hogy sokan hosszú évek után is megállítják, hogy megköszönjék, amit értük tett.

együtt lehet élni.

A volt mentőtiszt azt mesélte: beteges kisgyerek volt, így gyakran találkozott mentősökkel. Ezért állt végül maga is szolgálatba. Gyerekként a szemesi mentőállomáson sertepertélt, majd már gyakorló mentősként boncolásokra is eljárt, mert úgy gondolta: az anatómiát nem lehet a könyvekből megtanulni.
Szerencsés alkatnak mondja magát. A balesetek gyakran szörnyű látványán mindig túl tudta tenni magát. Pedig látott sok mindent: ott volt mindkét siófoki vonat- és buszszerencsétlenségnél is, de álmában egyszer sem jöttek elő véres képek.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Beteges kisgyerek volt, így gyakran találkozott mentősökkel
[/caption]
A siófoki mentőállomás élén ő volt az első vezető, akinek nincs orvosi diplomája. Rajczi úgy érzi: a siófoki soha nem volt elkényeztetett Balaton-parti mentőállomás, a juttatások és az elismertség terén sem. Valami miatt mindig kilógtak a sorból, de hogy miért, máig nem tudta megfejteni.
Az ex-mentős azt mondja: katonás rendet követelt az állomáson, ezért a kollégák biztosan nem fogják visszasírni. De egyébként sem járna vissza nosztalgiázni régi munkahelyére, mert azt vallja: ha lehúzták a függönyt, vége az előadásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!