Közélet

2008.11.14. 08:28

Gyenesei István: ötödével kevesebb képviselő kell

„Az önkormányzati reform folyamata nem törhet meg“ - jelentette ki a minap Gyenesei István. Minek kellene változnia, és mire van tényleges esély? - kérdeztük az önkormányzati minisztert.

Balassa Tamás

– Az erős autonómiára épülő önkormányzati rendszerünk tizennyolc éves. Egyre kevésbé kerülhető el az átfogó karbantartása, reformja. Olyan önkormányzatokra van szükség, amelyek képesek javítani a közszolgáltatások minőségét, mérsékelve a területi különbségeket.

– Kisebbségben kormányozva mire van remény feles törvényben? És kétharmadosban?
– A pártok éles szembenállása korlátozza mozgásterünket, de a szakmai szövetségekkel több kérdésben már sikerült megállapodni. Ez persze még nem jelenti, hogy a Parlamentben is megerősítést nyernek. Az erős önkormányzati középszint létrehozásában például még nincs egyetértés. Belátható időn belül az erősödő államigazgatási régió és a működőképes önkormányzati megye együttélését tartom kívánatosnak.

– Belátható időn belül?
– Hat évre, a jelenlegi és a következő ciklusra gondolok.

– Sokat hallani: pazarló a rendszer. Európai átlagot nézve nálunk az önkormányzatok száma a negyedére, költségük a felére csökkenne. Átvihető ez Magyarországon?

– Amivel spórolni kell, az nem a helyi demokrácia, hanem a bürokrácia. Az önkormányza-tok számát a helyi demokrácia rovására nem szabad csökkenteni. Tévedés, hogy a kevesebb önkormányzat számottevő megtakarítással járna. A költségek nem az önkormányzatok, hanem a hivatalok és a feladatok összevonásával csökkenthetők. Egy körjegyzőség öt községig feltétlenül bővíthető. A kistérségek hatékonyabb működtetése is költségmegtakarítást és jobb ellátást jelenthet az aprófalvaknak. Ezt Somogyban érdemes megszívlelni.

– Mára 380 milliárd értékben bocsátott ki kötvényt 160-170 önkormányzat. Ki fizeti majd a révészt?
– Ez egy kiskapu. A működési költségeket finanszírozó kötvénykibocsátás veszélyes. Önállóságukat tiszteletben tartva ösztönözni kell az önkormányzatokat a felelős gazdálkodásra, a fejlesztési és a működési kötelezettségvállalás határozottabb szétválasztásával. Például a fejlesztésinél be kívánjuk vezetni az „adósságkorlátot“. Jelenleg ugyanis nagy a kísértés, hogy az önkormányzatok a fejlesztések bűvöletében feléljék a jövőt és veszélyeztessék a működést.

– Másfelől: ha nem kapnak uniós forrást, nem tudnak fejleszteni.
– Miért ne kapnának? Az ehhez szükséges saját erőt biztosító kötvénykibocsátás pedig már „bocsánatos bűn“…

– Sokan mondják: az önkormányzati képviselők számát drasztikusan csökkenteni kellene. Lát esélyt erre 2010 előtt?
– Minden parlamenti párt támogatná, de a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumán nem született egyetértés. Húsz százalék körüli differenciált csökkentés már a 2010-es önkormányzati választásokon indokolt lenne. De ezt célszerű volna összekapcsolni az országgyűlési képviselők számának jelentős csökkentésével.

– Az újraírt költségvetésben csökken az önkormányzatokra fordítható keretösszeg. Menynyire és hol lesz ez érezhető?
– Sajnos mindenütt. Az újraszámolt javaslat szerinti támogatás is alig egy százalékponttal csökkenne a tervhez képest. Sajnos ezzel nem ússzuk meg. Kiszámíthatatlanul erősödik a külső szorítás. A szigorítást, például a köztisztviselői és közalkalmazotti tervezett jövedelemnövekmény-visszavonást csak kényszerűségből lehet tudomásul venni.

– Az ősszel induló Legjobb önkormányzati gyakorlatok és a Szemere-index az eminenseket állítja példaként. Szívesen lenne az a 33 halmozottan hátrányos térség. Nekik mit tud mondani?
– A legsikeresebbek tapasztalatainak közösségi kincséből mindannyian meríthetünk. Eltökéltek vagyunk abban, hogy kiemelten kezeljük a leghátrányosabbakat. Közülük 117 somogyi településnek idén eddig 760 milliós segítség jutott. Miniszteri keretemből pedig 135 somogyi önkormányzatnak egy-milliárd 67 millió forintnyi támogatásról döntöttem. A félrevezető híresztelésekkel ellentétben a kistelepülések iskoláira, óvodáira, körjegyzőségeire is odafigyelünk. E célra az elmúlt hónapokban 94 somogyi település 565 millió forintban részesült. De nem elhanyagolható az sem, hogy 53 somogyi község kap hamarosan mikrobuszt 373 millió forintos támogatással.

– A 245 település után most 3175-ért kell felelősséget viselnie, nem könnyű politikai és még nehezebb gazdasági helyzetben. A napja sokak szerint már eddig sem huszonnégy órából állt...
– Bár jól és mélyen alszom, eddig sem voltam későn kelő. Mostanság még kevesebbet töltök alvással, de pihenten ébredek 4-5 óra között. Embert próbáló a feladat, amit az önkormányzatokért, a sportért, a turizmusért végezhetek, és akkor még ott a katasztrófavédelem a tűzoltók gondjaival, a sikeres panelfelújítási program és a választási iroda működtetése.

– Egykor rekordokat döntött, miként lehet egy nap alatt a legtöbb helyre elmenni.
– Nem a rekordokra, hanem az emberi kapcsolatok bővítésére törekszem. A parlamenti és a fővároshoz kötött kormányzati munka mellett az ország legkülönbözőbb részeibe kapok meghívásokat. Az elmúlt két hétben nyolc megye tizenhat településének - közte nyolc somogyinak - és kistérségének a programján vettem részt. És a hivatalom ajtaja is nyitva.

– Fogadónap hajnali ötkor?
– A jó somogyi hagyományok bárhol megélnek. A múlt heti fogadónapom első vendége háromnegyed ötkor érkezett. Ez nem panasz: a munka tölt föl. Mi tagadás, jócskán töltekezem, szeretem, amit csinálok. Sok pozitív visszajelzést kapok, és jól tűröm a gonoszságokat is.

– A drámaíró ajánlását és a lánya plakátra kerülése miatt kapott kritikákat idesorolja?
– Igen. A jogos kritika egyébként hozzátartozik a politikusi munkához. Olyan, mint a frissítő szél. Amúgy a két szóban forgó személyre persze másként, de büszke vagyok. Az elismert somogyi születésű író barátomra és a világbajnok, s nem mellesleg a legszebb olimpikonnak választott lányomra. Mindketten letettek valamit az asztalra. Az örökös szócséplés helyett pedig inkább dolgozzunk, csináljuk utánuk! Mindenki a maga háza táján. És akkor nincs az a válság, ami megráz bennünket…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!