Közélet

2008.11.22. 20:43

Kötcséről irányítják az évszakokat

Piros virágot és rozmaring ágat tűztek a kalapjukra a kötcsei férfiak. Így ünnepelték a kerbájtot, amit könnyen lehet, hogy Európában már csak a kis észak-somogyi településen tartanak.

Kolumbán Tünde

Háromszor járták körbe a kötcseiek az evangélikus templom udvarán álló fát szombaton, miközben meg-megálltak és rozmaringos kalapjuk megemelésével tisztelegtek. Így ünneplik a faluban immár 210 éve a kerbájtot, vagy kirchweih-t, ami nem más, mint a német közösségekben a templomszentelés ünnepe. A településen két évszázad alatt egyszer sem szakadt meg a hagyomány, és míg fél évszázada még vagy 50 hazai svábok lakta közösségben voltak hasonló ünnepek, addig mára már csak Kötcsén kerbájtolnak.– A fa körbejárása az ősi germán termékenységi mágiát jelképezi. Ezzel szimbolizáljuk az évszakok váltakozását – magyarázta Tefner Zoltán, az ünnep szervezője, aki azt is elárulta: a kalap mellé tűzött örökzöld és a virág is a termékenységre utal.

A háromnapos ünnep forgatókönyve az elmúlt kétszáz évben mindössze annyit változott, amit a modernizáció megkövetelt. A kerbájtot a régiek még azzal kezdték, hogy kiásták a menetet vezető első legények tiszta szobájában elásott tavalyi bort. Ez a rítus ma már a parókia kertjében nézhető végig, és mert már nincsenek döngölt padlójú szobák, ezért a bort a körbe járt fa mellől ássák ki.

Mivel Európa-szerte szinte kihalt a kerbájt hagyománya, könnyen lehet, hogy csakis a kötcseieknek köszönhetjük, hogy az ősz után van tél, tavasz és nyár is. Az ünneplők ezt könnyen be is bizonyíthatják, hiszen szombatra a hideg évszakot sikerült megidézniük. Olyannyira, hogy a templomuk mellett még apró hóembert is állítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!