Közélet

2008.11.14. 08:20

Visszavásárolja földjeit a bárdi önkormányzat

Megegyezett a bárdudvarnoki önkormányzat és az osztrák vállalkozó 41 hektárnyi földterület visszavásárlásáról.

F. Szarka Ágnes

Több mint húsz éve egy földhivatali, illetve egy kárpótlási hivatali hiba folytán a Bárdudvarnok környéki termőföldeket a falu törzsvagyonának egy részével együtt eladták egy osztrák állampolgárnak. A település földterületének 80 százaléka került a külföldi gazdasági társaság tulajdonába. A községben emiatt nem tudtak fejleszteni. Több mint 200 millió forintot költött az önkormányzat az utak, hidak felújítására, mindezt kényszerből idegen területen. A kormányzat tavaly ötvenmillió forint támogatási szerződést kötött az önkormányzattal.

– Több mint tíz éve küzdünk azért, hogy egy talpalatnyi saját földhöz jussunk – mondta Forintos László polgármester. – A több évig húzódó tárgyalássorozat végére, most úgy tűnik, pontot tehetünk. Megegyeztünk az osztrák tulajdonossal 41 hektár föld visszavásárlásáról. Ebből 35 hektár az általunk épített út, a többi közterület, közpark. A sikeres visszavásárlásnak most már csak egyetlen feltétele van, hogy az állam november 20-áig átutalja az ötvenmillió forintot a vállalkozás számlájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!