Közélet

2008.12.27. 13:35

Felháborító! Kizárták az utasokat a váróteremből

Dühösek az utasok – lezárták a babócsai vasúti váróterem egy részét. Egy szűk helyiségben toporognak a vonatra várók. A Dráva mentén másutt sem jobb a helyzet, s az utasok megdöbbentőnek tartják az állomások állapotát is.

Harsányi Miklós

A pusztuló épületek, az elhanyagolt környezet látványa lehangoló. Sokan úgy érzik: a vasút csak a pénzt zsebeli be, de a szolgáltatás színvonala esetenként igencsak megkérdőjelezhető.Háborognak a babócsaiak. A napokban megtartott közmeghallgatáson is megpendítették a váróteremügyet. Az épület nagy részét tavasszal zárták le, ám az igazi nehézséget télen élik át az utasok. Nem hagyják annyiban a dolgot: lehet, hogy hamarosan levelet írnak a MÁV vezérkarának.

– Mérgesek az emberek, szerintem jogos a panaszuk – magyarázta Kalányos István babócsai hivatásos nevelő. – A kis helyen diákok, szülők és idősek zsúfolódnak össze. A körülményekre sokan lehetnek dühösek. Az épület főleg a hétvégén bizonyul szűknek, amikor az átlagosnál is nagyobb a jövés-menés.
A váróterem két részből áll, a nagyobbikat kerítették el. Az ajtót lezárták, padokkal sáncolták el a helyiséget.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Pusztuló megállók, dühös utazóközönség a kisebb állomásokon
[/caption]

Ha kint van az utas, nem tehet kárt a váróban

Bélaváron is a szabad ég alatt várakoznak az utasok. Újfalvi Jánosné polgármester azt mondja: megérti a vasúttársaságot, mert nincs más megoldás a várótermek megvédésére. Ugyanakkor néhány randalírozó és tolvaj miatt nem helyes az utazóközönséget büntetni. – Önkormányzatunk már többször megkísérelte átvenni a MÁV-tól a bélavári állomást, eddig azonban nem sok sikerrel. A társaság malmai sajnos rendkívül lassan őrölnek.

– Ez már biztos, hogy hosszú ideig így lesz – ismerte el egy vasutas. Arra nem tudott választ adni, hogy az utasok meddig kénytelenek eltűrni ezt az állapotot. A döntés okát megkérdeztük a MÁV területi szóvivőjétől is. Imre Lászlóné azt mondta: a forgalmi szakszolgálat felmondta az üzemeltetési szerződést. Egy kormányrendelet szerint a kisforgalmú területeken nem kötelező fenntartani a külön várakozótermet. – Az eső elleni beállási lehetőséget természetesen biztosítják mindenhol – jegyezte meg a szóvivő.

Kemenczei Róbert, a civil szervezet elnöke a felsőmocsoládi állapotokat is katasztrofálisnak tartja. Szerinte könnyen előfordulhat, hogy a vasúti műemlékként nyilvántartott megállót bontásra ítélik. Felsőmocsoládon ráadásul még egy fedett beálló sincs, ahová az eső vagy a hó elől behúzódhatnának az utasok. – Elgondolkodtató, hogy ennyire magukra hagyják a kisebb állomásokat – folytatta. – Ha nem fektetnek pénzt a fenntartásba, pár éven belül tönkremegy. Az állagmegóvásra több pénz kellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!