Közélet

2008.12.18. 10:29

Ki érti ezt? A kenyér ára csak felfelé tart lépést a benzinével

Átlagos fogyasztó álmából felverve tudja a monoton tételt: a benzinár emelkedése miatt drágulnak az alapvető élelmiszerek. Pedig ez nem mindig van így.

Balassa Tamás

Az elmúlt napok nyomán mégis azt gondolhatnák, a kenyér és a tej ára féktelen zuhanásba kezd. Ez persze túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen.A Brent olaj történelmi rekordára már csak emlék. A közel-keleti emírségeket gazdagító nyári emelkedés után mára alaposan alászállt a fekete arany értéke. Az olajlufi kidurrant. A globális pénzügyi válság azóta a keresletet is visszafogta, további árcsökkentést eredményezve. Így azt a különös, ritkán hallott lemezt kellett leporolnia a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. szakembereinek, ami a hazai üzemanyagárak csökkenéséről ad hírt. Hétről hétre egyre olcsóbb a benzin és a gázolaj.

Bacsur György, a MOL Rt. kommunikációs szakértője azt azonban nem tudta megmondani, meddig csökken a benzin ára.
– Jóslatokba nem bocsátkozhatunk, a társaság a piaci tendenciák, üzemanyag-jegyzési árak, valamint a forint/dollár árfolyam alapján dönt az árakról – mondta a szakértő.
A közember közben fórumokon, olvasói levelekben firtatja: mikortól csökken a fuvarozási költségekkel terhelt élelmiszerek ára.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Hiába olcsóbb a benzin, a kenyér ára változatlan
[/caption]
Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára lenne a legboldogabb, ha az ezerhárom-ezernégyszáz sütőipari vállalkozás olyan helyzetben lenne, hogy egy kis költségcsökkenést azonnal a fogyasztóknak ajándékozhatna.
Werli József azt mondta: a sütőipari vállalkozások többsége az első háromnegyed évben veszteséget termelt, ez mérséklődik most. A jó hír az, hogy az üzemanyagár-csökkenésnek köszönhetően a kenyérár emelése egy időre lekerült a napirendről. Karácsony előtt és közvetlenül utána biztosan nem lesz. A főtitkár szerint a vállalkozások szállítási terhének csökkenése közel sem egyenlíti ki az egész évi veszteséget. Egy átlagos fehér kenyér önköltsége 150-180 forint körül van kilogrammonként. A kiadások egy-egyharmadát a bér- és járulékterhek és a nyersanyagok teszik ki. A maradék egyharmad az energia ára, ami idén tovább drágult.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A kenyér- és a benzinár váltakozása
[/caption]
A kenyérár 2008-ban 3-5 százalékkal nőtt, 2007-ben a liszt- és energiaár-robbanás eredményezett 15-16 százalékos emelést.
Ojtó Lajos, a Slendy Pékség ügyvezetője megerősíti: nem várható árcsökkentés. – Mi még sosem drágultunk gázolajár-emeléskor, így most csökkenteni sem tudunk. Nem emeltünk árat, amikor tavaly négyszer fölment a gázár, idén sem, amikor további négy emelést regisztrálhattunk. Az üzemanyagár esése arra jó, hogy ne fojtson annyira bennünket az egyéb energiaköltségek kérlelhetetlen növekedése...
Ojtó Lajos emlékeztetett: az októberben beharangozott szükségszerű 15 százalékos emelés elmaradt, ezért sem időszerű most a kenyérár mérséklését fölvetni.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Mindennapi kenyerünk
[/caption]
A Magyar Tejterméktanács tagjai hasonló cipőben járnak. Istvánfalvi Miklós elnök kiemelte: a nyerstej átvételi ára idén a literenkénti 95 forintról 75 forint alá csökkent. Ehhez a bolti áraknak is igazodniuk kellett. Az üzemanyagár az elmúlt két hónapban csökkent csak, míg az átvételi ár egész évben esett. – Félő, hogy a literenkénti 70 forintos szint sem kerülhető el, amivel a nyolc forint körüli támogatást beleértve is veszteséget termelnek az előállítók – mondta.

Istvánfalvi szerint az élelmiszerek ára csökkent, aminek a kereslet lanyhulása az oka. Egy éve keresleti piac volt, most kínálati van. Ez az árcsökkenés csak látszólag jó hír. Mögötte a válság körvonalai látszanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!