Közélet

2009.01.06. 08:34

A somogyi honatyák a kampányon spórolnának

A világban eluralkodott gazdasági válság Magyarországon is régóta érezteti hatásait. Négy somogyi politikust – Gyenesei István (független), Heintz Tamás (Fidesz–MPSZ), Herényi Károly (MDF), Kolber István (MSZP) – kérdeztünk meg arról, min tud spórolni ebben a nehéz helyzetben.

SONLINE

Gyenesei István (független) önkormányzati miniszter: – A takarékosság nem feltétlenül függ össze a nehéz gazdasági helyzettel, igazán spórolni a jobb időkben lehet. Ma inkább ésszerűen kell gazdálkodnunk, legyen az akár a magántulajdonunk, akár a közé. Csak az tud spórolni a köz vagyonával, aki a sajátjával is képes.
– A spórolás annak belátását jelenti, hogy felmértük a valós helyzetünket, és felelősen tervezzük a jövőt – folytatta a miniszter. – Amire tegnap még jutott, arra lehet, hogy ma nem jut. A gond akkor van, amikor ezt az életminőség drámaian megérzi. Ezért fontos, hogy a leszakadók megélhetését megvédje az ország, állam és önkormányzat, ki-ki a maga eszközeivel. Akik másokért, családokért, közösségekért tehetnek, nagy a felelősségük. Az igazi családfő nem a gyermekein, hanem magán kezdi a megszorítást. A spórolásnak akkor van értelme, ha együtt csináljuk. Hiába spórol az állam, ha az önkormányzat nem teszi ezt. Az ésszerűtlen spórolás másutt többletköltséget jelenthet: a kiváló pályázatírókon például nem szabad spórolni.
– A támogatás is több, ha gyorsan érkezik: a sportági rendelet tavaly áprilisban született meg, idén már ezen a héten elkészül, így január végén pénzükhöz juthatnak a szövetségek – tette hozzá Gyenesei István. – Végül egy személyes példa: hétvégeken a hivatalos utakon a mai napig a feleségem vezeti a gépkocsit, a köznek pénzt, egymásnak időt spórolva ezzel.

Heintz Tamás (Fidesz–MPSZ) országgyűlési képviselő: – A mai helyzet talán hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy takarékosan bánjanak a javaikkal. Az összeomlott globális rendszer nem építhető újra. Az ipari forradalom néhány száz éve alatt olyan károkat okoztunk magunk körül, melyek nem tarthatók tovább. Végre lélekben kellene növekednünk.
– A világválság csődközeli helyzetben érte az országot, amelybe a hat éve regnáló kormány sodorta az ország gazdaságát – mondta az országgyűlési képviselő. – Legkevesebb, hogy az ország vezetői magukon kezdik a takarékoskodást. Képviselőként ezt tettük, amikor megszavaztuk a tízszázalékos költségtérítés-csökkentést. A kormány közben ma is tíz- és százmilliókat költ kommunikációra, mint mondják, azért, hogy a nép megértse a válságot. Pedig akit elbocsátottak, és nem tudja kifizetni közüzemi számláit vagy bankhitelét, tudja, hogy nagy a baj, és még összébb húzza a nadrágszíjat, ha tudja.
Heintz Tamás szerint a fogyasztáscsökkenés elkerülhetetlennek látszik. A kis- és középvállalkozások ellehetetlenítésének, a közép-európai éllovasból sereghajtóvá, Európa szégyenévé válásunknak (miközben a szlovákok bevezették az eurót) viszont nem a válság, hanem a felelőtlen, végletekig dilettáns kormány az oka. Átgondolt gazdaságpolitikára és gazdasági lépésekre lenne szükség, amire a jelenlegi kormányzat láthatóan képtelen.

Herényi Károly (MDF) parlamenti frakcióvezető: – Megdöbbentő, hogy érezvén ennek az évnek a nehézségeit, a bevásárlóközpontok előtt nem lehet parkolóhelyet találni. A tömegek oly mértékben költekeznek, jelentős részben hitelből, ami aggasztó. Mi, magyarok rendelkezünk a térség egyik legnagyobb adósságtömegével, és tizenhárom éve nem látottan alacsony szintűek a megtakarításaink.
– Az EU tagállamai, köztük hazánk ugyan sorra garanciát vállaltak a bankbetétekre, ám ez lazítani látszik a bankok körültekintő hitelkihelyezését – véli Herényi Károly. – Az államnak lehet tennivalója e téren, szigorítva a szabályozást. Kedvező jel, hogy megszűnt a kezdő részlet nélküli autóvásárlások gyakorlata.
– Magyarország számára a 25 milliárd dolláros világbanki és uniós hitelkeret hosszú ideig szavatolja az államadósság kezelését, az állampapírok kifizetését – tette hozzá Herényi Károly. – A forintárfolyam szélsőséges ingadozását, a piaci csődöt így kivédhetjük. Az MDF szerint fontos, hogy mielőbb csatlakozzunk az eurózónához. Támadható pénzügyi rendszerünkkel és nemzeti valutánkkal nem lehet más a célunk. Elkerülhetetlen az államháztartás reformja, a kiadások csökkentése is. A 13. havi illetmények függelmi viszonya sem tartható. Ne legyen ez politikai játszmák függvénye vagy kampánycél. Ennek a világnak vége: 14. havi ígérgetésekből nem lehet jövőt építeni, csak fölélni.

Kolber István (MSZP) kutatás-fejlesztési államtitkár: – A spórolásban a maga háza táján mindenkinek van feladata. Olcsóbbá kell tenni a politikát is, rövidebb választási kampánnyal. Az önkormányzatoknak, a családoknak is jobban meg kell nézniük, mire fordítanak. Érdemes végiggondolni vásárlási szokásainkat, életvitelünket. Nem szabad minden reklámnak bedőlni!
– A spórolás ugyanakkor a saját és mások idejével, energiájával történő gazdálkodást is jelenti – folytatta az államtitkár. – Ezt szolgálja a hatósági eljárások egyszerűsítése, az elektronikus ügyintézés kiterjesztése, a költségtudatos szemlélet erősítése.
– Az elmúlt 7-8 évben többet fogyasztottunk, mint amennyit megtermeltünk – tette hozzá Kolber István. – Az egyensúly megteremtését szolgálta a konvergenciaprogram. A megtakarítások ugyanakkor a jóléti kiadásokat, az egészségügyet, a tudásba történő befektetést – oktatást, kutatás-fejlesztést – csak körültekintően érinthetik.
Kolber István szerint a megtakarítás senkit nem tesz gazdaggá, ezért fontos a gazdasági visszaesés kivédése és a konjunktúra elősegítése. Ezt szolgálják a munkahelyteremtő és munkahelymegőrző támogatások, a kisvállalkozások forráshoz juttatása, az exportlehetőségek megőrzése. Fontos az építőipar, a turizmus és az agrárium mint nagyfoglalkoztató ágazatok támogatása. Az uniós és hazai forrású beruházásokat mihamarabb fel kell gyorsítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!