Közélet

2009.01.01. 19:14

Fel, 2009-re: az jár jól, aki spórolni tud

Ha az ember szíve és esze a helyén van, akkor átvészeli a nehéz időszakot - íme egy válasz a sok közül arra a kérdésre: mit vár 2009-től. Erről faggatóztunk Somogyban.

Munkatársainktól

Berta Sándor alezredes, a megyei bv-intézet paracsnoka: – Nyugalmas működést kívánok az intézetnek. Számunkra az a legfontosabb, hogy ne történjen rendkívüli esemény. Kollégáimnak jó egészséget és a munkában sikereket kívánok. A fogvartottak számára továbbra is megfelelő elhelyezést biztosítunk. Remélem, hogy ezt ők is méltányolják, s az előírt szabályokat maradéktalanul betartják.

Frank József, a kaposvári létesítmény vezetője: – Nem akarunk befürödni a jövő szezonban sem. A felújítások miatt rendkívül nehezen tervezhető a következő idény. Korszerűsítjük a fedett uszodát és a termált is. Zökkenőmentes építkezést és legalább olyan évet szeretnék magunknak, amilyen a hátunk mögött hagyott esztendő volt. Köszönöm a kollégák egész éves munkáját, s valamennyi látogatónknak boldogok új évet kívánok.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Spórolni 2009-ben is tudni kell!
[/caption]
Zsiborás Magdolna,a horgász egyesületek szövetségének ügyvezetője: – Szeretném, ha sok horgász jóval nagyobb figyelmet fordítana az előírások betartására. Ebben az évben meglehetősen gyakran fordult elő szabály- és törvénysértés. Nem akarom, hogy ez a trend jövőre is folytatódjon. A rendőrséggel is felvettük a kapcsolatot, s együttműködési megállapodást írunk alá. Akkor lennék igazán elégedett, ha 2009-ben javulna a fegyelem és kevesebb szabálysértés miatt kellene eljárást indítani.

Bierer János, a szennai Szenna Pack  Kft. ügyvezető igazgatója: – Úgy látom, hogy számos  termelő cég számára nagyon nehéz lesz a következő esztendő. Ettől függetlenül szerintem mindenki várakozással tekint 2009-re. Néhány ágazat – például az autóipari beszállítók – már most érzik a nehézségeket. Azt nem tudom, hogy termelő vállalkozásoknál milyen gyorsan és mikor csapódik le a válság hatása. Mi egy nagy beruházáson vagyunk túl; az elmúlt három év alatt rendkívül modern berendezéseket vásároltunk. Reményeink szerint a többletkapacitást folyamatosan kihasználhatjuk. Örömömre szolgálna, ha újabb visszaigazolásokat kapna cégünk 2009-ben is. Idén ugyanis rengeteg díjat nyertünk el. Ez véleményem szerint azt jelzi, hogy termékeink szerte a világon keresettek.

Diviánszki János, a megyei vadászkamara elnöke: – Béke és szeretet uralkodjon Somogyban és az egész országban. A vadászok útját kísérje "vadászszerencse", s a többi embernek nyugalmat, türelmet, megértést és szeretetet kívánok. Jó lenne, ha az ország gazdaságilag 2009-ben sokkal sikeresebb lenne, mint ami az idei évet jellemezte. Tudom, hogy elég kemény pénzügyi gondokkal küzd a hazai- és a világgazdaság, de ha összefogunk, akkor biztos vagyok abban, hogy nem maradnak el az eredmények, s így könnyebben vesszük a megpróbáltatásokat.



Szigeti Mariann, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei titkára: – Egységesen azt akarjuk, hogy követeléseink megvalósuljanak. Az elmaradt négyszázalékos béremelést feltétlenül el kívánjuk érni, de a folytatás csak az év második felében dőlhet el. A tárgyalásokat persze később is folytatjuk. Fő célunk, hogy ne legyen pedagógus elbocsájtás, állítsák le a technikai dolgozók "kiszervezését", s ne vonjanak össze több intézményt.

Marton Ferenc, az APEH dél-dunántúli regionális igazgatóságának szóvivője: – Az adózás szempontjából nehéz lesz 2009., de az adózók számára könnyebbségeket is hoz ez az év. Jövőre debütál az egyszerűsített adóbvevallás, ez Somogyban akár több tízezer személyt is érinthet. A személyi jövedelemadónál is könnyítést vezet be a hatóság – részletfizetést is kérhetnek az adózók, ha 100 ezer forintnál kisebb a befizetendő személyi jövedelem adójuk. Más területen is várható újdonság: jövőre kibővül az elektronkius árverés. Eddig zömében autókra lehetett jelentkezni, mostantól már ingatlanokra licitálhatnak az érdeklődők. Jövőre folytatjuk a megújulást: az eddiginél még több szolgáltatást kíván nyújtani a hivatal.

Horváth Jenő ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgató-helyettese: – Igazgatóságunkon jövőre új tanfolyamokat szervezünk. Ezen a közelmúltban felszerelt tűzoltókat képzik tovább. A tervek szerint több speciális oktatást is elindítunk Somogyban.  Szerintem jó évet zárunk egy év múlva, ha a kitűzött célokat megvalósítjuk. 2009-től még azt várom, hogy a szűkülő források ellenére stabilan működjenek a szakmai szervezetek.


Horváth Győző, az iharosi Szent László Király Lovagrend nagymestere: – Szeretném ha erősíteni tudnánk a lovagrend kapcsolatait, és szélesíteni tevékenységét. A település Árpád- kori templomának kutatását újrakezdjük, s bízom benne, hogy eredménnyel. Magánemberként biztos vagyok benne, hogy nehéz év elé nézünk,  de ha az embernek a szíve és az esze a helyén van, s ez hittel párosul, akkor át tudja vészelni a nehezebb időszakokat is.

Metz József, a Fonyódi Egészségügyi Kht. igazgató-főorvosa: – Ennél mélyebbre már nem sülyedhet az egészségügy, ezért bízom abban, hogy sikerül megfelelően újragondolni a rendszert. Az aktív ágyak számának csökkentésével nem lépték meg a járóbeteg-ellátásban szükséges változtatásokat, minket ez súlyt. Remélem, hogy sikerül feloldani az ebből adódó konfliktust. Van egy pályázatfüggő 400 millió forintos álmunk is, az egynapos sebészet megvalósítása.

Szalai Tünde, a balatonboglári művelődési ház és a tízéves Helyiérték Egyesület igazgatója: – Fejlesztési terveink sikerében bízom, mellyel a kulturális programszolgáltatások kisgyermekes családoknak szánt köre bővülne. A Helyiérték Egyesületben reméljük, hogy bővíteni tudjuk az információs szolgáltatást és az alkalmazotti létszámot. Balatonboglár városának kívánom, hogy sikerüljön rendezni a Gömbkilátó helyzetét és megvalósítani a kalandpark elképzeléseit a Várdombon.

Kövesdiné Panyi Antónia mesztegnyői népművelő: – Arra számítok, hogy ha az emberek anyagilag rosszabb helyzetben is vannak, a közösségi összetartozás, együttműködés erősödik. Ebben a különböző rendezvények, programok szervezésével  szeretnénk segíteni.
Sütő László marcali polgármester: – Leginkább azt várom, hogy Marcali egységesen, közös akarattal továbbfejlődjön. Úrrá legyünk a nehézségeken, mint például a pénzügyi válság, illetve ennek fontos részeként, a munkahelymegőrzés kihívásain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!