Közélet

2009.01.15. 13:48

Hétmilliónyi bírság és boltbezárás az APEH vizsgálatok alatt

Az APEH regionális igazgatóságának munkatársai 760 operatív ellenőrzést végeztek a Csillagszóró II. akció során.

Harsányi Miklós

Az ellenőrök minden nyolcadik ellenőrzés alkalmával hiányosságot tártak fel. A legtöbbször, 83 esetben a nyugtaadásra vonatkozó szabályokat szegték meg az adózók, tudtuk meg Marton Ferenc szóvivőtől.

– Somogyban 216 ellenőrzést végzett az APEH – ismertette a hathetes Csillagszóró II. részleteit a szakember. Kifejtette: az ellenőrzések 15 százalékában észleltek szabálytalanságot. Huszonnyolc alkalommal a nyugtaadással kapcsolatos előírásokat sértették meg, ebből tizenkétszer nem adtak nyugtát a vállalkozók.

Nyugta nélkül

A közterületi árusok lényegesen több szabálysértést követnek el, mint az üzletekben árusító vállalkozások – vont mérleget a szóvivő. Ez a nyug-taadási kötelezettségre s az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatására is vonatkozik. A Dél-Dunántúlon öszszességében egyre kevesebb vállalkozás kockáztatja meg a szabálysértéseket. Mindez részben a folyamatos hatósági jelenlét mellett a törvényben megemelt büntetési tételeknek is köszönhető.

Öt ellenőrzés során bejelentés nélküli alkalmazottra bukkantak. Hétmillió-180 ezer forint bírság és öt üzletbezárás – röviden az utóbbi másfél hónap somogyi vizsgálatsorozatának eredménye. Megyénkben visszaesőket is találtak a revizorok. Marton Ferenc közölte: Siófokon egy divatáruboltot 30 napra zárat be a hivatal, mivel egy éven belül másodszor nem kaptak nyugtát a revizorok.

– Három esetben pedig a legmagasabb, egymillió forintos mulasztási bírsággal sújtották a vállalkozókat – tájékoztatták lapunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!