Közélet

2009.01.25. 08:40

Korai fajták: nem korai az öröm

Kimagasló évjáratként vonulhat a „bortörténelembe” a 2008-as a Balaton déli partján, a borászok a korai és középérésű fajtákra a legbüszkébbek.

Füleki Tímea

A Dél-balatoni Borvidék három legnagyobb hegyközségének: Balatonboglárnak, Balatonlellének és Szőlősgyöröknek a borászai találkoztak a boglári Fischl-házban, hogy a 2008-as borokat először mustrálják. Húszan hallgatták meg egymás véleményét az újonnan készült nedűkről, félszáz bort kóstoltak a résztvevők.

– Januárra érkezik el az az idő, amikor a borok tisztasága, íz- és zamatanyagai olyan készültségi fokon vannak, hogy érdemes alaposan szemügyre venni őket – mondta Pálfi László balatonboglári hegybíró, az esemény házigazdája. Kiemelte: a kötetlen véleménycsere azért is fontos, mert az ilyenkor felszínre kerülő apró hibákon még lehet javítani. Jó és még jobbá tehető borokból nem volt hiány a rendezvényen.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Pálfi László, Trunkó Ferenc és Gádor Dénes a Vince napi bormustrán
[/caption]
– Legkedveltebb, legszebb borom az a Pinot Noir rosé, melyet elhoztam – újságolta a szőlősgyöröki Trunkó Ferenc, aki alátámasztotta: az átlagosnál jobb évjáratról számolhatnak be a dél-balatoni borászok.

Sok szőlő termett a Balaton mellett

A 2008-as évjárat nem csupán minőségben emelkedik ki az elmúlt időszak borai közül, hanem a mennyiséget tekintve is az évtized egyik legjobb terméseként említik a szakemberek. A becsült harmincnégyezer tonna szőlő helyett harminchétezret szüreteltek tavaly a Dél-balatoni Borvidéken.


– Főként a korai és középérésű fajtáknál, mint a Pinot Noir és a Chardonnay, lettek nagyon jók a borok. Ezeknek elegendő volt a napsütéses időszak a kiteljesedéshez – fűzte hozzá Gádor Dénes, a BB egykori főborásza, aki szerint nem valószínű, hogy ez a kései Cabernet vagy a Merlot emlékezetes évjárata lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!