Közélet

2009.01.30. 13:27

Röpködtek a többezres bírságok, mint a csillagszóró szikrái

Tavaly közel 6700 ellenőrzést tartott a Dél-dunántúli Regionális Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. 278 százalékkal többet, mint az előző évben. A 2007-2008. évi bírságok összege szinte teljesen megegyezik, de belső szerkezetében jelentős változások történtek.

F. Szarka Ágnes

– Az ellenőrzések során kiszabott fogyasztóvédelmi bírság összege 119 millió forintról 180 millióra nőtt – mondta Halas Ernőné regionális igazgató –, a minőségvédelmi bírság 29 millió forintról tízmillióra csökkent. Ugyancsak kevesebb a reklámfelügyeleti bírság is, 2007-ben még 53 millió forint volt, tavaly nem érte el a hatmilliót. Az ellenőrzéseink során a legtöbb hiányosságot az ár, egységár feltüntetés kapcsán tapasztaltuk, az éves bírságösszeg egynegyedét emiatt kellett kiróni. A nyári idegenforgalmi vizsgálat, a karácsonyi élelmiszer-ellenőrzés során, illetve a könnyűipari termékek körében is sok kifogásolniva-lót találtak az ellenőreink. Számottevően csökkent viszont a műszaki termékek forgalmazása kapcsán tapasztalt jogsértés és ezzel arányosan a fogyasztóvédelmi eljárás.



A fogyasztóvédelmi hatóság revizorai tavaly ellenőrizték többek között a villamossági termékeket, a fiatalkorúak kiszolgálását dohányáruval és szeszes itallal, a vendéglátókat, a kereskedelmi szálláshelyeket, a strandcikket, a taxisokat, a vásárokat, piacokat, a könnyűipari és építőanyagokat, az e-kereskedelmet és a gyógyszertárakat. Egyes helyekre kétszer is visszatértek.

– A gyógyszertáraknál például az első félévben több helyen találkoztunk árfeltüntetési hiányossággal, illetve árdrágítással – összegezte a tapasztalatokat Halas Ernőné.– A második félévben ezek a hibák elenyésző számban fordultak már csak elő. A strandcikkek ellenőrzésekor a termékek közel felénél találtak kifogásolnivalót az ellenőrök, de a kereskedők próbáltak a jogszabályi feltételeknek megfelelni. A vizsgálati idő előrehaladtával egyre kevesebb volt a hiányosság. A vásárokban azt tapasztaltuk, hogy tájékozatlanok a kereskedők. A ruházati termékeknél főként címkézési hiányosságok fordultak elő, sok esetben nem tudta a kiskereskedő, hogy mit kell pontosan feltüntetni a címkén. Sajnálatos, hogy a jogszabályi tiltás ellenére mind a kistelepüléseken, mind az áruházláncoknál előfordul, hogy fiatalokat alkohollal és dohányáruval is kiszolgálnak. Az előző évekhez képest több összehangolt társhatósági ellenőrzésre került sor. Ennek hatására a kifogásolási arány jelentős mértékben csökkent.

Halas Ernőné szerint a felügyelőség munkatársai a hatósági eljárás során jogszerűen és pontosan, az összes tény és megállapítás súlyosságának mérlegelésével jártak el. Ennek a munkának köszönhetően számos területen javult a jogkövető magatartás, melyet az is mutat, hogy az utóellenőrzések szankcionálási összegei viszonylag alacsonyak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!