Közélet

2009.01.30. 20:20

Segély helyett úttalan utakon a munka világába

A kormány feltett szándéka, hogy a rendszeres szociális segélyből élő, tartós munkanélkülieket munkára ösztönzi. Ennek érdekében rövidesen útjára indul az Út a munkához program.

Márkus Kata

Felülvizsgálják a segélyezettek körét, és az önkormányzatok felmérik, mely intézményükben milyen munkát tudnának végezni a program résztvevői.

Százezer foglalkoztatott

Az Út a munkához program egyik elvárása és követelménye, hogy azokat, akik 35 év alattiak és nem végezték el a nyolc osztályt, kötelező képzésben kell részesíteni. A programra 97 milliárd forint áll rendelkezésre. Magyarországon ma 230-240 ezer ember részesül rendszeres szociális segélyben. Közülük 100 ezren továbbra is ebbe az ellátási kategóriába tartoznak majd, de további 100 ezer ember találhat munkát a közfoglalkoztatásban. Ők hat hónapon át napi hat órában dolgozhatnak.

A pesszimisták szerint a segélyen élőket semmivel sem lehet munkára ösztönözni, amíg a segélyekből, családi pótlékból többet össze lehet hozni havonta, mint a minimálbér. Szakemberek viszont állítják, igenis jó néhányan vannak a segélyezettek között, akik szívesen dolgoznának, ha volna a végzettségüknek megfelelő munka.

Az induló programról pénteken kistérségi fórumot tartottak a kaposvári inkubátorházban. A résztvevők szerint munka mindenhol van, és szociális segélyen tengődő is akad bőven. A somogyi települések többségén azonban még nem kezdték el felmérni és összehangolni a lehetőségeket és az igényeket, minden erejüket leköti ugyanis költégvetésük elkészítése. Kaposvár viszont úgy számol: csaknem négyszáz segélyezettnek biztosít rendszeresen munkát az önkormányzat a program keretében.

Kaposváron jelenleg 1500-an kapnak rendszeres szociális segélyt – tudtuk meg Kéki Zoltán címzetes főjegyzőtől. – A segélyezettek között háromszáz nyugdíjas, kiskorú, gyesen, gyeden lévő kismama van, akik nem tudnak munkát vállalni. További háromszázan betegség miatt esnek ki abból a körből, akiknek rendszeresen munkát biztosítana az önkormányzat. Becslések szerint tehát kilencszáz körüli lesz azoknak a száma, akik az Út a munkához program keretében álláskereső megállapodást köthetnek a munkaügyi központtal. Ők havi 28 ezer ötszáz forint rendelkezésre állási díjat kapnak, ami vélhetően ösztönzi a résztvevőket arra: ha munkát ajánlanak nekik, akkor azt el is fogadják.

Reálisan számolva azonban négyszáz embernek biztosít majd munkát a rendszerben a kaposvári önkormányzat, tette hozzá Kéki Zoltán, mert lesznek, akik képzésben részesülnek, és olyanok is, akik rögtön találnak munkát a versenyszférában. Ám ha több foglalkoztatható eddigi segélyezett lesz, akkor nekik is tudunk munkát adni, hiszen az van bőven.
A főjegyző szerint ez az utóbbi évek egyik legjobban előkészített jogszabálya, amely párbeszéden alapul és jól szolgálja a programot. Ezért már az elmúlt évben fel tudták mérni az intézményeikben, hogy milyen feladatok, javítások elvégzésére kellene nekik szakember.
- Így tehát már tudjuk – mondta –, hogy például az iskolákban az udvarosi feladatok ellátásától kezdve a festési munkákon keresztül egészen a játszótereink biztonságosabbá tételéig mindenben közreműködhetnek a program résztvevői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!