Közélet

2009.02.20. 11:36

A megszorítás alternatívája

Kaposvár a megszorítás helyett a takarékoskodást választja. A legfőbb feladat a munkahelyek megőrzése és a szociális támogatások megtartása – mondta lapunknak Szita Károly polgármester.

(X)

– Bőkezűnek nevezte Kaposvár idei költségvetését. Közben a kormányfő újabb megszorító csomagot jelentett be. Némi ellentmondás érezhető.
– Valóban, mi másképpen gondolkodunk. A megszorításokkal szemben azt az utat választjuk, amely a munkahelyek megőrzését jelenti. Megrendelést adunk a helyi építőiparnak, és visszafogjuk a kiadásokat. Ez a csökkentés viszont nem érinti sem a szociális ellátórendszerünket, sem pedig a foglalkoztatást segítő intézkedéseinket. Máshol kell takarékoskodnunk.

– Valahonnan el kell vonni.
– A kormány idén 400 millió forintot vesz el a kaposváriaktól. Az óvodáktól és iskoláktól elvont 200 milliót ki kell pótolnunk, mivel nem akarunk és nem is fogunk intézményeket bezárni. Ennek viszont ára is van: idén az önkormányzatnál nem lesz bérfejlesztés, és a jutalom jelentős részéről is le kell mondani. Viszszaveszünk a sport, a civil szervezetek, a városüzemeltetés támogatásából. A szemétszállítás 300 milliós költségét eddig teljesen átvállalta az önkormányzat, a közeljövőben 240 millió forintot tudunk erre fordítani.– Ilyen körülmények között biztos, hogy termálfürdőt kell építeni?
– Tavaly 230 ezer látogatója volt a fürdőnek, túlnyomórészt kaposváriak. Most lehulló csempékkel találkozhatnak. Rendjén van ez így? Vagy Ön szerint méltó a városhoz, ahogyan kinéz ma a piac? Szerintem nem. Amikor megálmodtuk a fürdőfejlesztést és a belvárosi rehabilitációt, az új vásárcsarnok, a kalandpark építését vagy éppen a Deseda környezetének rendezését, nem beszélve az elkezdett lakásépítésekről, az ipari park bővítéséről, az vezetett bennünket, hogy az évtizedekre szóló – több mint tízmilliárdos – beruházásokkal megalapozhatjuk Kaposvár jövőjét. Az volt a célunk, hogy a város a hazai és külföldi turisták kedvelt célpontja legyen, miközben igazán a kaposváriak profitálnak a fejlődésből.

– Az időzítéssel mégis baj lehet…
– Éppen ellenkezőleg! Ha mindez korábban fontosnak tűnt, most sokszorosan az. Az építkezés ugyanis sokak számára a mindennapi betevőt fogja jelenteni, de lesznek olyanok is, akik a lakásukat, autójukat, biztonságukat tudják majd megőrizni. Ugyancsak ezért engedtük el a helyi vállalkozások több mint felénél az iparűzési adót, s ezért dupláztuk meg foglalkoztatási alapunkat.

– 60 millió forinttal nem lehet megváltani a világot...
– Mások a lehetőségei egy városnak és egy országnak. A befizetett adónak csupán tizede kerül az önkormányzatokhoz, a többi felett az állam rendelkezik. Mi nem tudunk 50 milliárdos programokat meghirdetni, de a magunk eszközeivel igenis segíteni akarunk. Az iparűzési adó elengedése 60 millió forintba kerül, míg a szintén 60 milliós foglalkoztatási alapnak köszönhetően már most is több embert mentettünk meg a munkanélküliségtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!