Közélet

2009.02.24. 18:47

Áru lett a gyerekekből? Indulatos iskolamentés Kötcsén

Indulatoktól és hangos szavaktól sem mentes fórumot tartottak hétfőn este Kötcsén, ahol a helyi és a balatonszárszói általános iskola sorsáért aggódó szülők és településvezetők gyűltek össze.

Kolumbán Tünde

Oktatási kérdésekben túlfűtöttek a kedélyek öt észak somogyi településen: Balatonszárszón, Szóládon, Telekiben, Kötcsén és Nagycsepelyen. Az összejövetel közvetlen előzménye az volt, hogy említett öt településen élő szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, mert arról értesültek, hogy Teleki vezetése a következő tanévtől Kötcse helyett Szárszóra járatná az alsósokat, míg Szólád Balatonszárszó helyett inkább a távolabbi szemesi iskolába utaztatná az ifjúságot.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Túlfütött indulatok a fórumon
[/caption]
A szülők ezen akadtak ki, mondván, hogy nekik tökéletesen megfelel a mostani felállás, ráadásul megijedtek attól, hogy az egyébként is létszámhiányos iskolák látnák kárát a szerintük ész nélküli átszervezésnek. A kötcsei iskolát a teleki alsósok nélkül be kellene zárni, de nem lenne sokkal jobb helyzetben Szárszó sem, hiszen ott az önálló intézményi státusz kerülne veszélybe, ha a szóládi diákok átvezénylésével tovább csökkenne a 300 férőhelyes, csupán 166 diákot oktató iskola kihasználtsága. 
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Nem kértek a változtatásból Kötcsén
[/caption]
A hétfői fórum fő célja egyébként az volt, hogy a szülők tudatosítsák: nem kérnek a változtatásból, és ahogy elhangzott: szeretnének végre tisztán látni. – Egy mindenkiért, mindenki egyért alapon küzdünk az iskolákért – mondta az egyik szülő, aki szerint a kötcsei és szárszói iskola ellen burkolt támadás indult azért, mert nem akarnak részévé válni egy olyan központosított oktatási intézménynek, ami korábban megfogalmazódott a Balatonföldvári kistérségben, de 2006-óta nem sikerült létrehozni. A szülők úgy vélik, Vörös Gyula szóládi és Hári László teleki polgármester abban segédkezik, hogy ellehetetlenítsék a két kisebb iskolát.Vörös Gyula a fórumon a képviselő-testület néhány nappal ezelőtt hozott határozatának felolvasásával gyakorlatilag rövidre zárta a kérdést, hiszen azt ismertette, hogy a testület úgy döntött: továbbra is részt akarnak venni a szárszói iskola intézményfenntartó társulásában. Leszögezte: nem folytatnak oktatásügyi háttértárgyalást senkivel. Igaz, az oktatás költségeit sokallják, csakúgy mint Teleki, amelynek polgármestere arról beszélt: ők nem akar mást, mint kevesebbet fizetni az iskolázásért, hiszen nekik már a település fenntartása is egyre nagyobb gondot okoz. A két polgármester megszólását a szülők bekiabálásai tarkították, akik nemcsak lemondásra szólították fel őket, de azt a dühös kérdést is nekik szögezték: ki kérte őket arra, hogy legyenek a mérleg nyelve.

A fórumon Méhész László szárszói polgármester bocsánatot kért a szülőktől, hogy a gyerekekből áru lett az oktatási piacon, és arra hívta fel kollégái figyelmét: az oktatás most stratégiai kérdés, először arra költsenek, és csak másodsorban beruházásokra. Feledy Gyula kötcsei polgármester viszont azt kérte számon Vörös Gyulán, ha a testület úgy döntött, hogy a szülői akaratnak engedve, nem viszik Szemesre a szóládi diákokat, akkor eztán Balatonszemesen miért hívtak össze rendkívüli ülést a szóládi tanulók fogadásának ügyében.

Több mint iskola

A kötcsei alsó tagozatos általános iskola megmaradásának kérdése a környéken élő többnyire cigány származású gyerekek szempontjából is fontos, hiszen az intézmény speciális tagozatán tanuló gyerekek többsége kis túlzással, de talán csak az iskolában kapja meg az alapvető higiénés feltételeket. Tragikus, de számos kisdiák ebben az iskolában tanulta meg, hogyan kell használni a vízcsapot vagy a mellékhelyiséget, később többekből mégis érettségizett felnőtt lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!