Közélet

2009.02.09. 15:57

Az MDF kizárta a megyei elnököt

Január végén az MDF etikai bizottsága kizárta a soraiból az Ifjúsági Demokrata Fórum elnökét és három alelnökét, köztük Balla Györgyöt, aki egyben a párt somogyi elnöke is.

Vas András

Hétfőn választmányi ülést tartott Kaposváron a Magyar Demokrata Fórum (MDF) somogyi szervezete, melyet korábban Balla György hívott össze. Akkor még a párt megyei elnöke volt, azóta viszont kizárták az MDF-ből, s így felmerült, egyáltalán részt vehet-e az ülésen – Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője szerint például nem, ugyanis a kizárási határozattal egy időben felfüggesztették a somogyi elnök tagságát. Ennek ellenére Balla György az ülés első felén ott lehetett. A választmány meghallgatta az elnököt, majd – miután kétségei támadtak a döntéssel kapcsolatban – határozatot hozott: kéri az illetékeseket, hogy 15 napon belül küldjék meg a megyei elnök kizárása során keletkezett iratokat – leveleket, határozatokat, tértivevényeket. Ezekből ugyanis kiderülhet, az alapszabály és a törvényeknek megfelelően zajlott-e el a fegyelmi eljárás.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Kizárták Balla Györgyöt
[/caption]December végén látott napvilágot az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) közleménye, melyben az MDF ifjúsági szervezete kritizálta az anyapárt vezérkarát. A retorzió nem maradt el, nagyjából egy hónappal később az IDF elnökét – Lasztovicza Gábort – és három alelnökét – Huber Szebasztiánt, Hegedűs Mátét és Balla Györgyöt – kizárták a pártból.
– Arra hivatkoztak, hogy megsértettük az MDF alapszabályát, amikor is más fórumon a párt ellen beszéltünk – állította a balatonkeresztúri illetőségű Balla György. – A döntés azért meglepő, mert az ominózus IDF gyűlésen hatvanan-hetvenen szavaztak, s mindössze egyetlen ellenszavazattal fogadták el a kritikus hangvételű közleményt. Ám csak hat embert marasztaltak el.

A helyzetet bonyolítja, hogy Balla György az MDF megyei elnöke mind a mai napig. Szerinte ugyania amíg a kizárás nem emelkedik jogerőre, senki sem vitathatja el tőle a posztot, melyre demokratikus úton választották meg. Úgy véli, nem is elsősorban az ominózus decemberi közlemény kizárásának igazi oka, sokkal inkább, hogy az MDF elnökválasztási küzdelmében Almássy Kornélt támogatta Dávid Ibolya pártelnökkel szemben.
– Az IDF ugyanis kiállt Almássy mellett az emlékezetes elnökválasztási botrányok alatt és után is – folytatta a Somogy megyei elnök. – Ennek isszuk most a levét: úgy tűnik, el akarják távolítani a pártból Almássy követőit. A kizárás indoklása is sántít, hiszen más fórumon elhangzott kritikáról beszélnek, pedig ugyanazon alapszabály szerint az IDF az MDF ifjúsági szervezete. Másrészt egy testületi döntés kapcsán egyéneket büntetnek.

[caption id="" align="alignright" width="300"] Herényi Károly
[/caption]Balla Györgyöt az egész szituáció A tanú című filmre emlékezteti: az etikai bizottság ítéleteiben csak a személyes adatok különböznek, a szöveg megegyezik. Ráadásul míg egyeseket kizártak a pártból, mások tagságát – például a szintén IDF-alelnök Thaisz Miklósét – csak felfüggesztették.
– Meg sem hallgattak a kizárás előtt – tette hozzá Balla György. – A fegyelmi tárgyalásra szóló levelet nem tudtam átvenni, mert nem voltam otthon, ám az ilyenkor kötelező második kézbesítés helyett a következő alkalommal már a kizárásomról szóló irat érkezett meg.
Ennek ellenére Balla György még mindig a párt megyei elnökének tartja magát, hiszen megfellebbezi a döntést, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy bíróság előtt támadja meg.

Az MDF balatonföldvári illetőségű frakcióvezetője, Herényi Károly szerint viszont a döntés pillanatától – úgy tudjuk, január 27-én postázták Balla Györgynek a kizárásáról szóló levelet – felfüggesztették a somogyi elnök párttagságát, s azóta a két megyei alelnök látja el a pártelnöki feladatokat.Két hónappal meghosszabbították a nyomozást az emberrablás ügyében

Balla György az Almássy-ügy kapcsán lett országosan ismert: állítása szerint az MDF elnökválasztása előtti éjszaka elrabolták és fogva tartották. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, melyet éppen az elmúlt napokban hosszabbítottak meg újabb két hónappal. A szembesítés során a másik fél elismerte, hogy együtt töltötték a bizonyos éjszakát, csak éppen az okot jelölte meg másképpen: állítása szerint segíteni akart az MDF megyei elnökének.

– Az elején mindenki kitalációnak tartotta a történetet – mondta Balla György –, mára eljutottunk odáig, hogy a rendőrök már azt is megkérdezték: meg tudtam volna szökni? Ha nem lenne igaz, amit elmondtam, miért kellett volna megszöknöm?– Egyértelműen a IDF-közlemény miatt fordult az etikai bizottsághoz az elnökség – állította a frakcióvezető –, s grémium egyúttal lépéseket tett az IDF és MDF viszonyának felülvizsgálására is. Az elnökséget nem érdekelte, ki hogyan szavazott az ominózus decemberi gyűlésen, ráadásul minden érintettnek lehetősége volt megvédenie magát. Nem igaz, hogy Balla György nem volt lehetősége átvenni a levelet a fegyelmi tárgyalás időpontjáról, nekünk úgy küldte vissza a posta, hogy nem volt hajlandó átvenni, ami lényeges különbség.

Felvetettük, a párt megyei létszámához képest – körülbelül száz tagja van az MDF-nek Somogyban – az elmúlt években meglehetősen sok botrányos eset történt. A 2006-os országgyűlési választások kopogtató céduláinak leadása előtt néhány nappal Csordás Endre lépett vissza a képviselő-jelöltségtől, majd a két forduló között az akkori megyei elnök, Varga Zsolt kritizálta meg nagy nyilvánosság előtt Dávid Ibolya – a két nagy párttól elhatárolódó – politikáját, s lépett vissza a fideszes jelölt javára, egyúttal lemondott az elnökségről és azonnal – Csordás Endréhez hasonlóan – kilépett az MDF-ből.
– Nem hiszen, hogy ezek botrányok lettek volna – válaszolta Herényi Károly. – Akciót reakció követett, s mindkét eset az MDF számára kedvező döntéssel ért véget. Mint ahogyan a mostani kizárások is a párt érdekeit szolgálják.

– Az elején mindenki kitalációnak tartotta a történetet – mondta Balla György –, mára eljutottunk odáig, hogy a rendőrök már azt is megkérdezték: meg tudtam volna szökni? Ha nem lenne igaz, amit elmondtam, miért kellett volna megszöknöm? Herényi Károly Kizárták Balla Györgyöt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!