Közélet

2009.02.16. 12:44

Furcsállja a magyar a perselyezést

Hideg szél fújt a kaposvári sétálóutcán. Az Európa parknál két, a Magyar Vöröskereszt logójával ellátott piros dzsekis önkéntes sétál fel-alá egy-egy persellyel. Van, aki értetlenül bámul rájuk, mások zavarba jönnek, egyesek gyanakodva, esetleg rosszallóan figyelik a szokatlan kezdeményezést.

Meiszterics Eszter

Merthogy megszoktuk már a sétálón kéregető roma asszonyt meg a hitgyülekezetesek prospektusait, néha még a közvélemény-kutatók kérdéseire is válaszolunk, ha épp időnk engedi, de hogy a vöröskereszt is utcára vonul, azt már bizalmatlanul fogadják a kaposváriak. Itt tartunk jelenleg mi, magyarok egy Európa-szerte szokványos akció láttán.- Itthon nincs még hagyománya az efféle pénzgyűjtésnek - állítja Gyarmati László, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének sajtóreferense, aki önkéntesként maga is részt vesz a kezdeményezésben. Furcsállják az emberek az ilyen direkt akciókat, többnyire zavartan néznek. A hipermarketben vagy patikákban elhelyezett urnákba szívesebben dobnak pénzt, de amúgy az emberek nagy részének csak karácsonykor jut eszébe az adakozás, év közben nem foglalkoznak ilyesmivel.

Nem csoda a bizalmatlanság, épp egy széles karimájú, fekete kalapos alak osztogat szórólapot nem messze, az evolúcióról. Egy hitvédelmi előadást hirdet. - De legalább nem árul semmit, csak ad egy lapot - jegyzi meg egy járókelő.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Itthon nincs még hagyománya az efféle pénzgyűjtésnek
[/caption]
A Magyar Vöröskereszt szakemberei is látják amúgy az emberek tartózkodását, egyelőre kísérleti jelleggel próbálják ki az utcai adománygyűjtést, három hónapon át szerte az országban közel harminc városban visznek hordozható perselyeket az utcára, hogy a beérkezett pénzadományokból támogassák a rászorulókat. A gyűjtés célja területenként eltérő, van olyan város, ahol sérült gyermekek nyári táboroztatását finanszíroznák az akció révén, máshol autista fiatalokat támogatnak az adományokból.

Gyarmati Lászlótól megtudtuk: a somogyi szervezet a szűrővizsgálatok eszközeihez használná fel a pénzt, a rend- szeres véradások alkalmával ugyanis vércukorszintet, testzsírt is tudnának mérni az eszközökkel. A mérőeszköz költségeit még csak-csak megoldaná a szervezet, ám a hozzávaló tesztcsíkokat is borsos áron adják.

- A nyugati országokban természetes a járókelők számára, hogy a különböző egészségügyi szervezetek, így a vöröskereszt önkéntesei az utca emberétől is gyűjtenek adományokat - mondta a kaposvári önkéntes. - Senkihez nem megyünk oda, látják, hogy ott vagyunk, aki akar, az hozzájárul a szervezet munkájához. Persze a somogyi embernek többnyire nincs is miből adni azt a néhány forintot. Ám érdekes, hogy a legtöbbször mégsem az ad, aki megteheti, hanem az, aki átérzi...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!