Közélet

2009.02.05. 18:19

Gyerekek, akik a halált keresik

Az öngyilkosságok számában Magyarország évek óta a világ élvonalában van. Azonban az áldozatok között egyre több a gyermek. A szakemberek becslése szerint a 10-18 évesek 10-13 százaléka szenved depresszióban. Somogy sem kivétel, megyénkben a korábbi évekhez képest emelkedett az öngyilkosságok aránya.

Jakab Edit

Szerdán a kaposvári kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskolában öngyilkosságot kísérelt meg egy diáklány. Órán lett rosszul, mint kiderült: szívgyógyszereket és nyugtatókat vett be. Osztálytársai szerint semmi sem utalt arra, mire készül, s azt sem tudni, miért tette. Alig néhány hete Nagyatádon egy másodikos gimnazista fiú vetett véget életének, felakasztotta magát. Tavaly Barcson szintén egy tizenkilenc éves fiú választotta a halált: úgy tudni, szerelmi bánat miatt akasztotta fel magát.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Gyakran szerelmi bánat az ok
[/caption]Döbbenetes adat: évente Magyarországon 60-100 gyerek követ el öngyilkosságot. Az öngyilkossági kísérletek száma ennek akár tízszerese is lehet. Az öngyilkosság, a daganatos és más betegségeket, fejlődési rendellenességeket megelőzve már a harmadik leggyakoribb halálok a gyermekek és serdülők közt!
Hogy hol kell keresni az okokat? Az utóbbi években jellemző értékválság, a széteső családok, a szülők reményvesztettsége, a létbizonytalanság, ugyanakkor az egyre növekvő elvárások egyaránt hozzájárulhatnak ahhoz, ha egy gyermek el akarja dobni magától az életet. Szigeti Mónika gyermekpszichológus szerint a kamaszkorban amúgy is foglalkoztatja a gyermekeket a halál. Ez tulajdonképpen életkori sajátosság, és normális jelenség, egészen addig, míg nem kezd el komolyan foglalkozni az öngyilkosság gondolatával. A szakemberek tapasztalata szerint egyre több a depressziós, önértékelési zavarral küzdő gyerek, akiknél ez a veszély fokozottan fennálhat. Hihetetlennek tűnik, de már alsó tagozatos kisiskolások közt is előfordulhat depresszió.
Emelkedett az öngyilkosságok száma

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a tavalyi évben a korábbiakhoz képest emelkedett valamelyest az öngyilkosság miatt indult közigazgatási eljárások száma a megyében. Nyolcvankét lezárt akta a tavalyi év mérlege. Hogy ebből mennyi volt gyermek- illetve fiatalkorú, nem mutatja a statisztika. Mint ahogy nincs adat arról sem, hogy ennek hányszorosa volt az öngyilkossági kísérlet. Ez ugyanis már nem rendőrségi ügy.

A gyermekeknél különösen az játszik közre, hogy nagyok az elvárások, amelyeknek nem tudnak megfelelni. Például bizonyítványosztás idején gyakoribb az öngyilkossági kísérlet, elszökés. Ha a megfelelni akarás azzal is társul, hogy a szülők egyre mélyülő problémái miatt bennük sem talál támaszt, egyre kevesebb figyelem jut a gyerekre, nincs kivel megosztania a gondjait, elmagányosodik, befelé forduló lesz. Így áttételesen az egyre mélyülő válság, egzisztenciális nehézségek is közrejátszanak abban, hogy egyre több gyermek küzd depresszióval, illetve kísérel meg öngyilkosságot. Szigeti Mónika szerint a depresszió jelei a gyermekeknél is egyértelműek. Étvágytalanság, motiválatlanság, alvási zavarok, visszaesés a tanulásban, jövőkép nélküliség, levertség.

Ezek kamaszkorban normális jelenségek lehetnek, ám ha mindegyik megjelenik, érdemes szakember segítségét kérni. Az öngyilkossági szándék viszont gyermekeknél sokkal egyértelműbben látszik. Beszélnek róla, összegyűjtik a szükséges dolgokat, helyet keresnek, ahol végrehajthatják, ezek meglehetősen látványos jelek. Éppen azért teszik ezt, mert a gyerekek, kamaszok csak nagyon ritkán gondolják komolyan, hogy valóban eldobják az életüket.

Buzsáki Tünde pszichológus, a Menta Lelki Egészségvédő Egyesület elnöke szerint ezek az öngyilkossági kísérletek sokkal inkább segélykiáltások, segítségkérések. Kaposváron is működik egy ifjúsági lelki segély vonal, mely ingyenese, névtelenül hívható délutánonként a 06-80/505-011-es számon. Egy-egy délután 4-5 olyan hívást kapnak, amikor beszélgetnek, segíthetnek a fiataloknak. Olyant is, amikor öngyilkossági kísérlet előtt utolsó szalmaszálként kapaszkodik valaki ebbe a beszélgetésbe. A tényleges hívások háromszorosa az, amikor a hívó csak éppen megcsörgeti a telefont, vagy éppen nem szól bele. Ezeket is komolyan kell venni, mert sohasem véletlen, ha valaki a segélyvonalat tárcsázza. Fontos volna, hogy ne csak segítséget kérő fiatalok, hanem szülők, pedagógusok is kérjenek tanácsot, hogy hogyan segíthetnének a krízisben levő gyermeken, vagy éppen észrevegyék a jeleket.

Gyakran szerelmi bánat az ok -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!