Közélet

2009.02.10. 12:03

Le akarják lőni a betörőt, önbíráskodásig fajulhat a helyzet

Bedeszkázzák az ablakot a távollevők, a helyiek meg alig mernek kimozdulni a lakásukból. Háborognak a niklaiak; több a betörés a faluban, mint a kistérségben összesen.

Vigmond Erika

A niklaiak azt érzik, kifordult a sarkaiból a világ. Soha annyi betöréssel, lopással nem szembesültek, mint mostanában. Az itt-ott még látszódó nyomokra a polgárőrség néhány tagja hívta fel a figyelmet. Bedeszkázott ablak árulkodik a távol lévő külföldi tulajdonos otthonán, a legutóbb kifosztott ház előtt pedig azt mondja Hársházi Zoltán polgárőr: – Meghalt a néni, még el sem temették, de már bementek. Vandál módon széttörtek mindent: berugdalták az ablakokat, még ott is, ahol nem volt szükségük erre a bejutáshoz.

Új táskát és vérnyomásmérőt is kapott az orvos

Fülöpné Kesztyűs Ágota arról is beszámolt: a niklai és a csömendi önkormányzat új orvosi táskát vásárolt az orvosnak. A lengyeltóti Fehér Holló gyógyszertártól pedig vérnyomásmérőt és toroklámpákat kapott. Ez azonban csak tüneti kezelés, a baj mélyebben gyökeredzik. A riasztók nem riasztják el a betörőt, térfigyelő kamerára nincs pénzük, a polgárőrség, rendőrség jelenléte nem elegendő. A polgármester így mindenkinek felteszi a kérdést: mit lehet tenni? Bármilyen ésszerű javaslatot szívesen fogad.

– Nálam is jártak már – csatlakozik a társasághoz az érkező szomszéd. – Harminchét tyúkomat vitték el. Csak jöjjenek még egyszer, szemközt is lövöm őket! Kutya világ van, de szerintem nem csak a mi falunkban.
– Harmincketten vagyunk most a polgárőrségben – mondja Szabó János elnök. – Próbáljuk úgy variálni a szolgálatot, hogy ne legyen benne rendszer. Azonban így is kifigyelik, mikor, hol vagyunk.
– Nem is az éjszakát használják ki a betörők, hanem átálltak a nappalra – folytatja Tomisa Gábor polgárőr. A hétszáz lelkes faluban már misére is alig mernek elmenni, mert távollétükben kifoszthatják a házukat.

Volt olyan is, hogy miközben Marcaliban lakodalmat tartottak, a niklai házból elvitték az otthagyott vendégváró süteményeket, ételeket. Lopnak mindent: csatornafedelet, jelzőtáblákat, még a Szent Ambrus szobra feletti kisharangot is kinézte valaki magának. Szerencsére ez esetben nem járt sikerrel. A boltok is csak azért vannak biztonságban, mert magántulajdonban, családi házon belül működnek: mindig van otthon valaki. Ám a közösségi házat rendszeresen feltörik a berendezésekért. Az eltérő élethelyzetből induló gyermekek felzárkóztatását megcélzó Biztos  Kezdet program félbeszakadt, mert már kétszer is kipakolták a foglalkoztatószobát. Utolsó csepp volt a pohárban, mikor az öt községet ellátó orvos kocsiját törték fel a táskájáért. Már a gyógyítót sem kímélik. Erről már Fülöpné Kesztyűs Ágota polgármester beszél.

– Az elmúlt félévben több betörés volt a faluban, mint a marcali kistérségben összesen – mondja. – Sokan már nem is tesznek feljelentést. Szerintem a gócpont valahol itt van a környéken, mert vidékről nem tudják csak úgy kinézni, hova menjenek be; egy átutazónak nem tűnhet fel a nyugdíjasklub épülete, mert az egy családi házban van. Tisztességes, egyszerű, szorgalmas emberek élnek itt a faluban. Bántja őket, hogy a személyi biztonságuk nincs meg, s ez a közösségre is kihat. Attól tartok, önbíráskodásba torkollik...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!