Közélet

2009.02.17. 15:16

Már öt éve kisebb létszámú parlamentet akart

Évek óta téma a kisebb parlament. Legutóbb a kormány állt elő újabb javaslattal a képviselők számának csökkentésére. Néhány éve egy nagyatádi férfi is kezdeményezte.

Csikós Magdolna

Murányi József javaslata 2004-ben nem jutott el a szavazás kiírásáig.
– Két témáról szerettem volna döntést elérni a népszavazással: a parlament létszámának csökkentése és a köztársasági elnök közvetlen választásának lehetősége – mondta Murányi József.Négy hónap

Kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az országgyűlés köteles elrendelni az ügydöntő népszavazást. Az országos népszavazásra irányuló állampolgári kezdeményezés esetén négy hónapig lehet aláírást gyűjteni. Az alkotmány alapján országos népszavazás és népi kezdeményezés tárgya az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdés lehet.

– Sajnos akkor már a beadvány megvizsgálása után elutasították a kezdeményezésemet, mivel – az indoklás szerint – a választási törvénybe és alkotmányossági elvekbe ütköző kérdéseket kellett volna népszavazásra kiírni – folytatta Murányi József. – Törvénymódosítás és alkotmánymódosítás lett volna szükséges a javaslatom megvalósításához. Az én elképzelésem a parlamentről az volt és az ma is, hogy az egyéni körzetek képviselői mellett minimális számban kerülhessenek a parlamentbe pártlistáról a képviselők. Ezzel és a köztársasági elnök közvetlen megválasztásával nagyobb szerepet kaptak volna az alulról jövő kezdeményezések – mondta Murányi József.

Címkék#Nagyatád
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!