Közélet

2009.02.13. 11:12

Nyomor: a polgármester veszi a kenyerüket

A polgármester vesz nekik naponta egy kiló kenyeret. Krumplit, zsírt, meg levesbe való csontot a szomszédoktól kapnak.

Krutek József

A kányai főutcán könnyen megtaláljuk Csevlovszki Gábor házát. A kiskapura tett tábla figyelmeztet: harapós kutya. A csengetésre Kraf Tamásné, az élettárs nyit ajtót. A bejáratnál, a gangon szétszedett hordozható cserépkályha, mellette hasogatott tűzifa. Az előszobába lépve két kölyökkutya ugrik ránk. Az utcára néző szobába megyünk, ahol meleg és füst van. Ez az egyetlen helyiség, amit fűtenek.Három felnőtt alszik itt: Csevlovszki Gábor, az élettársa, Kraf Tamásné és a 21 éves fia. Hideg a konyha, üres a gázpalack, és nem gyújtottak be az asztali tűzhelybe sem. Mosatlan edények, három szem krumpli, kevés disznózsír, két-három darab levesnek való csont. Egy másik asztalon két kisebb darab kövesztett szalonna. A jólelkű szomszéd adománya mind.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Krumpli krumplival, meggykompóttal
[/caption]

Vaskályhát adott az önkormányzat

Csevlovszki Gáborék szomszédjáék amikor megtudták, hogy élelmiszerre sincs pénze a háromtagú családnak, segítségükre siettek. Többször adtak már zsírt és húst. Az asszony neve elhallgatását kérve azt mondta: nem tudták elnézni, hogy a család éhezik és nélkülözik. Emberbaráti szeretetből, szolidaritásból segítettek rajtuk.

Schmuck Ferenc polgármester megkeresésünkre azt mondta: – Önkormányzatunk több alkalommal is segítségükre sietett. Vaskályhát biztosítottunk a fűtésükhöz, illetve a közhasznú munkások két esetben is fát vágtak nekik. Sajnos, az is probléma, hogy a kapott támogatást napok alatt elköltötték. Az életvitelükön kellene változtatni, amihez nem kell az önkormányzat pénzügyi támogatása.Kraf Tamásné két éve költözött Kányába a Miskolc melletti Alsózsolcáról. Társkereső révén ismerkedett meg Gáborral.
– Élelemre nincs pénzünk, a polgármester saját pénzén naponta vesz nekünk egy kiló kenyeret a boltban – mondja a nő. – A kenyér mellé valóra azonban hetek óta nem futja. Hacsak a második szomszédtól nem jut zsír, disznóölési kóstoló, levescsont. Ötvenszázalékos rokkant vagyok, epilepsziával és tüdőrákkal is küzdök.

Húszezer forint a havi törlesztő-részletük, 14.800 forint a villanyszámla, az ivóvizet már leszűkítették. Az áramszolgáltatónak 34 ezer forinttal tartoznak, a vízműnek húszezerrel. Krafné havi 27.450 forint szociális ellátást kap, élettársa, Gábor e hónap másodikán kapta meg a közhasznú munkáért tavaly decemberben elmaradt fizetése részét, 22.900 forintot.

– Az idén még egyetlen napot sem dolgoztam; igaz, szívproblémám van és depressziós is vagyok – veszi át a szót Csevlovszki Gábor. – Az előző házasságomból, illetve élettársi kapcsolatomból két gyermek után kellene tartásdíjat fizetni, de nem tudom. A házamon is jelzálog van már. Ha a jelenlegi élettársam nyugdíjából nem tudjuk az OTP-kölcsönt fizetni, akkor nem kizárt, hogy jön majd a végrehajtó. Ha ennivalóra nem is jut, akkor is fizetni kell!

Az ősztől kezdve szinte krumplit ettünk krumplival és savanyúsággal, meggykompóttal. A karácsonyi asztal is silány volt, szilveszterre a szomszédasszonytól kocsonyahúst kaptunk, azt főztem meg. Így három napig volt normális étkünk.

Schmuck Ferenc polgármester megkeresésünkre azt mondta: – Önkormányzatunk több alkalommal is segítségükre sietett. Vaskályhát biztosítottunk a fűtésükhöz, illetve a közhasznú munkások két esetben is fát vágtak nekik. Sajnos, az is probléma, hogy a kapott támogatást napok alatt elköltötték. Az életvitelükön kellene változtatni, amihez nem kell az önkormányzat pénzügyi támogatása. Krumpli krumplival, meggykompóttal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!