Közélet

2009.02.07. 08:18

Szemétügy: az önkormányzat nem fizet, a tulaj perel

Jogsértő, diszkriminatív, ha csak a lakótelepen élők választhatják a hatvanliteres szemetesedényt – erre hivatkozva kéri vissza pénzét egy lellei üdülőtulajdonos.

Füleki Tímea

Nem kizárt: újabb bírósági eljárás tarkítja majd a balatoni üdülőtulajdonosok és a térségben szemétszállítást végző cég nézeteltérésektől eddig sem mentes viszonyát. Fábri György lellei nyaralótulajdonos a tavaly még közigazgatási (ma államigazgatási) hivatalként jegyzett és akkor még a törvényesség ellenőrzésére hivatott szerv állásfoglalásának birtokában várja ügyének alakulását.A közigazgatási hivatal korábban számos balatoni önkormányzat hulladékszállítási rendeletét vizsgálta, és több településhez intézett felhívást egyebek mellett azért, mert sok helyütt nem tették lehetővé a választást a lakók számára. Jogsértésként róható fel az is, ha a választást nem mindenkinek kínálják fel. A diszkrimináció jellemzően abban nyilvánul meg, hogy a kisebb, hatvanliteres szemetesedény választását csak a társasházi, társasüdülői ingatlanok tulajdonosainak teszik lehetővé. Így volt ez Balatonlellén is, ahol idén januártól változott a helyi rendelet, és már mindenki szabadon választhat a két űrtartalom között, ettől a hónaptól bárki áttérhet a kisebb edény használatára.

– Módosításunk független a hivatal állásfoglalásától, nem ez volt az indítéka a változtatásnak. A mi rendeletünket is vizsgálták, ám azzal kapcsolatban nem merült fel kifogás – hangsúlyozta Kenéz István, Balatonlelle polgármestere, aki úgy fogalmazott: mindenben törvényesen jártak el, ezért az önkormányzat egy fillért sem fog fizetni visszamenőleg követelt különbözet miatt.

Fábri György ugyanis a közigazgatási hivatal állásfoglalására hivatkozva kéri vissza a szemétdíjnak szerinte jogszerűtlenül beszedett részét. A regionális hivatal tavaly év végi állásfoglalása szerint az akkor érvényben lévő – azóta módosított – lellei rendelet diszkriminatív, mivel „objektív körülményektől függetlenül az azonos csoportok között indokolatlan különbséget tesz, és ezzel hátrányosabb helyzetbe hozza a nem társasházi, társasüdülői tulajdonnal bírókat”. Erre hivatkozva Fábri György azt kéri: fizessék vissza neki a tavalyi évre a hatvan- és a száztíz literes szemetesedények esetében érvényes szállítási díjak közti különbözetet.

– Cégünk nem térhet el attól, amit rendeletben az önkormányzat meghatároz, ezért a társaságtól nem követelhető pénz – szögezte le Szabó Zoltán, a Zöldfok Zrt. vezérigazgatója, aki arról tájékoztatott: a cég a szolgáltatási területéhez tartozó 83 településen minden évben előterjeszti a hatvanliteres edény lehetőségét, a döntés az önkormányzatok kezében van.

Információink szerint még mindig van néhány település a Zöldfok területén is, ahol továbbra sem biztosítja az önkormányzati rendelet a választást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!