Közélet

2009.02.03. 18:36

Szita Károly sürgeti a munkahelymegőrző programok indítását

A kormány által meghirdetett munkahelymegőrző támogatások, programok mielőbbi utalását, indítását sürgette Szita Károly, Kaposvár polgármestere keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte ezek jelentős késésben vannak.

Márkus Kata

– Hiába hirdette meg a kormány még tavaly év végén 50 milliárd forint értékű programját – mondta Szita Károly –, ma úgy tűnik forrás nélkül kell tartaniuk az emberekben a lelket a munkaügyi központok dolgozóinak, mert az idei támogatásuk nem éri el a tavalyinak a felét. Súlyosbítja a helyzetet, hogy december óta nincs pénz a központoknál bértámogatásra és közhasznú foglalkoztatásra.



Gyorsítsák föl az érintettek a munkahelyek megőrzését, támogatását segítő, egyelőre csak bejelentett programokat – kérte nyomatékosan Szita Károly–, mert minél később lépnek, annál nehezebben lesz kezelhető a probléma. A polgármester példaként említette, hogy Kaposváron megduplázták a munkahelymegőrző foglalkoztatási keretet.

Ebből három millió forintos támogatást kap a Kaposplast – mondta –, annak érdekében, hogy a tavaly alkalmazott 16 regisztrált munkanélküli kaposvárit ne kelljen elküldeniük. A Somogy Informatika Kft. ugyancsak három milliót kap, hogy a tavaly 13 százalékkal megemelt béreket ne kelljen csökkenteniük, vagy elküldeni alkalmazottakat. Kaposvár önkormányzata 2009. április elsejétől rendszeresen 450-800 főnek ad közcélú munkát.

A kaposvári munkaügyi központ illetékességi területén, a kaposvári és kadarkúti kistérségben 7950 regisztrált munkanélkülit tartunk nyilván – mondta Tarrné Törzsök Piroska, a munkaügyi központ igazgatója –, s 40 százalékuk kap rendszeres szociális segélyt. Az ő felülvizsgálatuk megkezdődött januárban, majd az önkormányzat eldönti: továbbra is segélyesek maradnak, vagy munkát adnak nekik. A rendszeres szociális segélyeseket január 1-től nem kell álláskeresőként nyilvántartanunk.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A kaposvári és kadarkúti kistérségben 7950 regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván
[/caption]
Tarrné Törzsök Piroska szerint Kaposváron, illetve Somogyban az elmúlt évek januárjaiban megszokott leépítési hullámnál egyelőre nem nagyobb a mostani. Sőt, a két évvel ezelőtti helyzethez képest még jobb, mert két éve zajlott le az a nagy leépítési hullám a megyében, ami főként a kaposvári kistérséget és Kaposvárt sújtotta. Ami változást okozhat – tette hozzá –, az egy új szabályozás, miszerint: a munkahelymegőrző pályázatokon való részvételhez a munkáltatóknak előzetesen be kell jelenteniük létszámleépítési terveiket. Emiatt vélhetően több leépítési bejelentés érkezik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!