Közélet

2009.03.12. 07:43

Taszár: autóbuszgyárral indul a repülőtér fejlesztése

Kutató-fejlesztő központ és kis szériás autóbuszgyártó üzem települhet a taszári légibázis északi, Orci felőli részére. A 4,3 milliárd forintos beruházást a Kapos Busz Kft. valósítja meg 2014-ig két ütemben, 32 hektáron.

Balassa Tamás

Megkezdődhet a fejlesztés a taszári légibázis területének északi részén. Erről döntött szerdai ülésén a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A nyertes pályázó kihirdetése után Kaposvár környékének legnagyobb ipari beruházása valósulhat meg több mint négymilliárd forint értékben, legalább 80 dolgozóval. A légibázis 508 hektáros fennmaradó részére nem érkezett megfelelő ajánlat, ezért arra március végén új pályázatot ír ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Szerkesztőségünket Kolber István államtitkár, a repülőtér fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott a döntést követően arról tájékoztatta, hogy mindhárom pályázatot érvényesnek találták, de a kiírás alapján csak egy lehetett eredményes. A Kapos Busz Kft. első ütemben 2010 decemberéig 1,8 milliárd forintból építi meg kutató-fejlesztő központját.
A Kapos Busz Kft. üzemében új autóbuszokat terveznek, prototípusokat készítenek, kísérleti járműveket gyártanak majd, és új eljárásokat is tesztelhetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="340"] A légibázis többi részére új pályázatot írnak ki
[/caption]

A 2,5 milliárdos második ütemben 2014-ig kis szériás autóbuszgyártó üzemet építenek. Rövid távon 35, középtávon legalább 80 dolgozót foglalkoztatnak majd. A 32 hektáros terület mintegy kilencezer négyzetméterén létesül fejlesztő- és gyártócsarnok. A nyertes ajánlattevő vizsgálja egy megújuló energiaforrásokra alapozott biomassza-erőmű megépítésének lehetőségét is – a gazdasági válsággal összefüggő hatékonysági szemlélet jegyében.A pályázatra érkezett ajánlatok közül egyet adtak be a fenti elképzeléssel a kisebb területre, a másik kettő az egész légibázisra szólt, tudtuk meg Kolber Istvántól. Az Orci felőli repülőgép-fedezékek területére érkezett fajlagosan a legjobb ajánlat mind a vételár, mind a fejlesztés szempontjából. A meghirdetett teljes terület hat százaléka 64 millió forintéért kelt el.
– Jelentős eredmény, hogy a gazdasági válság ellenére találtunk befektetőt, és megkezdődik a taszári repülőtér fejlesztése – mondta Kolber István. – Az is figyelmet érdemel, hogy változatlan az érdeklődés a befektetők körében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!