Közélet

2009.04.23. 18:02

A konyhák üzemeltetése ismét felkorbácsolta a kedélyeket

A kaposvári képviselő-testület csütörtöki ülésén érvényesült a papírforma: a legvehemensebb vita az intézményi konyhák üzemeltetéséről szóló előterjesztést kísérte. Szeptember 27-én lejár ugyanis a Pensió 17 Kft. és az önkormányzat között létrejött szerződés, s a csütörtöki közgyűlés volt az utolsó időpont, hogy dönthettek a városatyák: az önkormányzat által alapított gazdasági társaság vagy külső szolgáltató üzemelteti tovább a konyhákat Kaposváron.

Márkus Kata

A határozati javaslat szerint továbbra is külső vállalkozót kellene megbízni, mert a saját tulajdonú gazdasági társasággal történő feladatellátás százmilliós egyszeri költséget igényelne az önkormányzattól. Szita Károly polgármester szerint pedig az elvonások miatt nem tud ekkora összeget megmozgatni a város, hogy befektessen egy önkormányzati tulajdonú cégbe.  Pintér Lóránd (SZDSZ) frakcióvezető határozati javaslat-módosítást nyújtott be a napirenddel kapcsolatban, melynek lényege, hogy a bevonni kívánt külső vállalkozó kaposvári székhelyű, illetve tulajdonú legyen. Ezen kívül élvezzen előnyt az a vállalkozó, amelyik a Somogyban előállított, megtermelt élelmiszerek beszerzését részesíti előnyben.Mivel azonban Kéki Zoltán címzetes főjegyző szerint a közbeszerzési eljárásban esélyegyenlőséget kell biztosítani a jelentkezőknek, s nem tehet a város kitételeket a kiírásban, egy öszvér megoldás született. Kéki Zoltán egy olyan szándéknyilatkozat megtételét javasolta, hogy a közgyűlés preferálja a kaposváriakat somogyi termékekkel, Kováts Imre (Somogyért) pedig egy etikai-kódex megalkotását szorgalmazta az agrárminiszter magyar termékeket előtérbe helyező döntése mintájára. Ez utóbbi módosítással fogadták el az előterjesztést.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szita Károly javaslatára a korábbi eredménytelen után újabb pályázatot ír ki a város trianoni emlékmű állítására
[/caption]

Szavaztak még a csütörtöki közgyűlésen a képviselők Kováts Imre előterjesztéséről is. A somogyértes képviselő szerint az Országzászló színháznál történő újjáépítésével ürügyet szolgáltatna a város a Slota-féle nacionalistáknak, a korábbinál is nehezebb helyzetbe sodorva a határon túli magyarokat. Ugyanakkor hozzátette: méltó lenne egy Trianon emlékhely állítása. Végül Szita Károly javaslatára a korábbi eredménytelen után újabb pályázatot ír ki a város trianoni emlékmű állítására. Ugyanakkor döntöttek az Országzászló helyreállításáról is a színház rekonstrukciójával egyidőben. Előbbihez továbbra is lehet adakozni.


Nem módosították az állattartási rendeletet a kaposvári városatyák a közgyűlésen, így tehát a Lonkahegyen élők továbbra is tarthatnak többek közt sertést is a portájukon. A lonkahegyiek egy része kezdeményezte, hogy szigorítsák a rendeletet; tiltsák meg a lakóknak, hogy sertést tartsanak.
A képviselők végül nem szavazták meg az állattartási rendelet szigorítását. Kéki Zoltán címzetes főjegyző szerint komoly érdekeket sértenének azzal, ha megtiltanák a környéken a sertéstartást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!