Közélet

2009.04.14. 14:56

A megorvosolt szekundák: fejbe lőtte magát egy gimnazista

Hogy a diáköngyilkosság nem mai dolog, bizonyság rá a Somogyvármegye 1905. julius 6-i, csütörtöki lapszámának tudósítása. Az újság szerint egy 16 éves kaposvári diák, Rosta Viktor, a helybeli főgimnázium IV. osztályos tanulója önkezével vetett véget életének. A fiatalember revolverrel főbe lőtte magát, mert megbukott.

Sonline

Rosta Viktor osztályfőnöke Surányi Károly tanár volt, de nem volt közvetlen előidézője a tragédiának. A fiú év végén két tárgyból – számtanból és természetrajzból – megbukott, ezért évismétlésre bocsátották. Előbbit Szegváry Gyula, utóbbit pedig dr. Kocsis János tanította.

A fiú apja, Rosta János, aki az államvasutak gépjavító műhelyében lakatosként dolgozott, kedden reggel megjelent Lenkey Antal rendőrbiztos lakásán, s bejelentette, hogy Viktor fia az előző nap elment hazulról és azóta nem jelentkezett. Attól tart, hogy öngyilkos lett, mert egy papírdarabot talált otthon a következő szöveggel: ,,Meghalt, mert nem erre a rongy világra született! Rosta Viktor”A rendőrbiztos azonnal intézkedett, s a zsaruk - élükön Lenkey Antallal - a fiú keresésére indultak. A Kaposvár délnyugati határában húzódó töröcskei erdőben találtak rá az ifjú holttestére. A kabátját és a mellényét a földre terítette, s azokon feküdt hanyatt. Bal mellén, a hatodik borda alatt lőtt sebet találtak, amelyen a vér már megaludt. Mellette hevert egy kilenc milliméteres forgópisztoly, amelyben egy kilőtt és öt jó golyót találtak. Földön fekvő kalapja mellé piros cédulát tűzött ezekkel a szavakkal: ,,Feri, Józsi! Itt a medicina. Ne boncoljanak. Halálom oka a két bundában rejlik.”

A kihűlt holttestet a Nyugati-temető halottasházába szállították.
A szerencsétlenül járt fiú  apja elmondta, hogy előző nap 10 koronát bízott a fiára azzal, hogy a helyi pénzintézetben fizesse be kamattörlesztésre. Rosta Viktor minden bizonnyal ebből vásárolta a forgópisztolyt. A maradék összeget kabátja zsebében maradéktalanul megtalálták.
Az öngyilkos diák volt a család legidősebb tagja. Rajta kívül még két lányuk és fiuk volt Rostáéknak. Viktor volt a család szemefénye, halálával nagy gyász borult a Dülő utca 7. számú házra, ahol laktak. Az anya hangosan jajveszékelt, zokogása az utcára is kihallatszott.

A töröcskei erdőben talált búcsúlevélben a bunda diáknyelven szekundát jelentett. Józsi és Feri pedig Vincze József és Kovács Ferenc diáktársakat. Az utóbbi vele egy osztályba járt, s mindkettő a Füredi-utcában lakott. Az öngyilkos fiú társai szerint Viktor minden tekintetben derék, jó fiú volt. Bizonyítványában az előző három évben csak jeles és jó osztályzatok voltak. Eszes tanuló volt, gyakran több társának is elkészítette a feladatát.
A negyedik évben ugyan könnyebben vette a tanulást, de bukásra nem számított, legfeljebb számtanból. Amikor ennek réme felsejlett, társai kérték, menjen el a tanárához, mivel más pályára készült, ahol nem volt szükség a számtan-tudásra. Erre büszkén, nagy-nagy önérzettel válaszolt:
- Nem kell nekem senki kegyelme, ha igazságosan nem érdemlek jó jegyet.
Mikor azonban megbukott, nagyon a szívére vette a dolgot, de egy szóval sem tett említést öngyilkossági szándékáról. Csupán célzott rá, azt azonban a társai nem értették:
- Meglátjátok fiúk, találok olyan medicinát, ami ezt a két bundát meggyógyítja.

Az öngyilkosságát megelőző estét két társával töltötte. Vidám hangulatban beszélgettek, sőt hegedültek is. Szándékára semmi nem utalt.
A lap azzal zárta tudósítását, hogy Rosta Viktort minden időkre meggyógyította a maga választotta medicina.           

A fiatalember revolverrel főbe lőtte magát, mert megbukott. Sonline -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!