Közélet

2009.04.20. 09:09

A minőséget gargalizáld! Bornagyhatalom lett Balatonlelle

Háromból kétszer balatonlellei lett az év bortermelője az utóbbi esztendőkben. A sorozatos, kimagasló eredményekre okkal lehet büszke a település.

Füleki Tímea

Ember legyen a talpán, aki manapság legalább egy vakuvillanás erejéig utoléri Konyári Jánost. A decemberben az év bortermelőjének választott balatonlellei borász elmondása szerint állandóan úton van, mióta megkapta a kimagasló teljesítményért járó elismerést.
– Minden szakmai eseményre hivatalos vagyok, s ahova tudok, el is megyek – mondta Konyári, aki az elmúlt hétvégi programját részletezve közel tucatnyi magyar várost sorolt fel. Mindezt azok után, hogy a közelmúltban Új-Zélandon, majd az Egyesült Államokban járt szakmai úton. Utóbbi helyen azért, mert az új családi pincészet, a rádi Ikon borai iránt a tengerentúlról is érdeklődnek, rövidesen megkezdik az USA-beli exportot.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Konyári János állandóan úton van mióta megkapta az elismerést
[/caption]

A lellei bortermelő rangos elismerése szakmai körökben is okozott némi meglepetést, ritkaságnak számít ugyanis, hogy valaki a második jelölést követően megkapja a címet. Tény azonban, hogy a Konyári-borok, mint a Páva elnevezésű legújabb csúcsbor vagy a Loliense és a Sessio, jó ideje évről évre bevésték magukat a borász-köztudatba. Országos versenyek rendre díjazott italai, valamint Bordeaux-ban, Brüsszelben elismert, „aranyos” nedűk ezek.2006-ban ugyancsak a vidék nevét öregbítette, hogy Garamvári Vencel nyerte el a címet, akinek díjazása budafoki pin-cészetének és a lellei St. Donatusnak is szólt. A Garamvári név említése sem igényel különösebb magyarázatot szakmai berkekben. Idei legfrissebb eredményként a borász 2007-es évjáratú Balatonlellei Chardonnay „Délidőlő”-je tért haza aranyéremmel a chardonnay hazájaként jegyzett Franciaországból, a fajta világbajnokságaként emlegetett versenyről.

Nagyjából ezzel egy időben Bujdosó Ferenc is további el-   ismerést szerzett a lellei dűlőknek: a veronai Vinitaly-n négyezerből a kilencszáz magasabb kategóriás bor közé választották késői szüretelésű  traminijét. A Gran Menzione-díjat nyert Aranyhíd egyébként ugyanaz a bor, mellyel Bujdosó Ferencet az elmúlt évben a Balatoni Borok Mesterének választották.
– Borvidékünkön eddig is voltak hasonló, akár nemzetközileg elismert borok. A különbség, hogy a „divatosabbnak” számító Villány vagy Szekszárd árnyékában léteztek, nem voltak így kommunikálva – vélekedett Bujdosó Ferenc. Álláspontját támasztotta alá Buzássy László balatonlellei hegybíró is, aki úgy gondolja: korábban hiányzott a kellő publicitás. Buzássy szerint ezt segíti elő most, hogy maga a bor is jóval nagyobb hangsúlyt kap, mint régebben.


Lelle pecsétje

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Konyári János legnépszerűbb bora
[/caption]

Kevesen tudják, hogy Lelle egykori nevét repíti világgá Konyári János egyik legnépszerűbb, nemzetközileg többszörösen elismert bora, a Sigillum Loliense, melynek jelentése „Lellei Pecsét”. A mezőváros által korábban használt, 1760-ban szerkesztett lellei pecsét elnevezésére utal, melynek központi motívuma annak idején már egy szőlőtőke volt. A bor közismert, rövidebb neve, a Loliense tehát magának a településnek a korábbi nevét hirdeti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!