Közélet

2009.04.25. 08:00

A válság gyermekáldozatai

Veszprémben három család azzal fordult a gyámhivatalhoz: vegyék állami gondozásba a gyerekeiket, mert nem tudnak gondoskodni róluk. Kereset és fedél nélkül maradtak, legalább a gyerekek ne éhezzenek.

Jakab Edit

Volt olyan apa, aki reggel még elvitte kisfiát az iskolába, de azt már nem tudta, hova viszi haza. Az albérletből azonnal ki kellett költözniük. Volt, aki itthon hiába próbált elhelyezkedni, nem sikerült. Végül külföldön ajánlottak neki munkát, de csak azzal a feltétellel, hogy a gyermeket nem viheti magával. A kaposvári gyermekjóléti szolgálatnál is nem egy esetben fordult elő, hogy azzal kopogtatott be egy szülő: nem tud enni adni a gyermekének. Az adományokból rendelkezésre álló készletből konzervet, tartós élelmiszereket kapott.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ők is válság vesztesei
[/caption]

Ez csak néhány eset a sok tragikus, válság szülte történetből. Ami bizonyítja: annak ellenére, hogy a törvény szerint anyagi okok miatt egyetlen gyermeket sem szabad kiemelni a családból, lehet, hogy a gyermekvédelmi rendszer kénytelen lesz megbirkózni ezzel a törvénnyel szembenálló, de kényszerű megoldással. Már most látszik: a válság legnagyobb vesztesei a legkiszolgáltatottabbak, a gyermekek lesznek.  Tarsoly Edéné, a Szocionet gyermekjóléti csoport megbízott vezetője elmondta: néhány új eset ugyan érkezett hozzájuk, amely adóssággal, hitellel kapcsolatos, de közvetlenül nem tapasztalnak még változást. A problémahalmazok egyik része eddig is anyagi jellegű volt. Csak a hangsúly tolódott el némileg. A magatartás-zavaros gyermekek száma folyamatosan emelkedik, s emögött anyagi okok is meghúzódhatnak. A gyermekek, fiatalkorúak által elkövetett kisebb lopások közt némiképp növekedett az élelmiszerlopások száma.

Somogyban még nem fordult elő, hogy valaki anyagi okokra hivatkozva kérte volna gyermeke állami gondoskodásba vételét. De a szakemberek szerint már látszik: egyre több az olyan család, amely ereje utolsó megfeszítésével próbál küzdeni a fennmaradásért, mind kevesebb sikerrel. Horváthné Supala Olga, a megyei gyámhivatal vezetője szerint a családok egyre súlyosbodó helyzete náluk a szociális ellátást, segélyt, közgyógyellátási igazolványt igénybe vevők számán csapódik le.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Somogyban még nem fordult elő, hogy valaki anyagi okokra hivatkozva adta volna gyermekét állami gondozásba
[/caption]

A gyermekkorúak veszélyeztetettsége a településeken érződik először. Az okokat nagyon nehéz elválasztani. Ahol az anyagi veszélyeztetettség előfordul, ott rendszerint más gondok is vannak a háttérben, például életmódbeli, a szülői magatartásra visszavezethető hibák. S jellemzően ezek azok az okok, amelyek miatt kiemelhetik a gyereket a családból. Somogyban évek óta szinte változatlan, 1100-1200 körül van az állami gondoskodásban élő gyermekek száma. Ez a megyék közt viszonylag magas, de elsősorban annak köszönhető, hogy a megyében az átlagos- nál jóval hosszabb, az országos 5,7 év helyett 7,2 évet töltenek átlagosan a rendszerben a gyerekek.

Vörös Gyula kaposvári népjóléti igazgató úgy véli: most még nem csapódott le a válság hatása, még túl rövid idő telt el ehhez. Nem változott, ezer körüli az anyagi okok miatt veszélyeztetettek száma a megyeszékhelyen. A családoknak esetleg vannak tartalékaik, az adósoknak még tart a türelmi idő, azoknak pedig, akik elvesztették a munkájukat, a felmondási idő vagy a végkielégítés. Mindenki megpróbálta átalakítani fogyasztási szokásait, ez már némiképp észrevehető. De az bizonyos: a vihar itt van, és a hatását igazán még csak sejteni lehet. Mint ahogyan azt is, milyen megoldásokat követel majd az új helyzet. 


Segítség a családnak

A családok számára most is létezik rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a lakhatási támogatás. A jövedelem megtartását célzó Út a munkához program segély helyett munkabérhez juttatná az állástalanokat. Ahol ennél többre van szükség, a rendkívüli szociális segély, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás segíthet. Csak a legvégső esetben történhet meg, hogy állami gondoskodásba vegyék a gyereket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!