Közélet

2009.04.10. 15:28

Afgán merénylők, golyózápor: csatatérről jött az új kapitány

Korrupciómentesség és példamutató magatartás – ezt várja el munkatársaitól Hegedűs János alezredes, aki a közelmúltban vette át a nagyatádi rendőrkapitányság vezetését.

Csikós Magdolna

Az új kapitány a tavaly decemberben tisztségéből felmentett Ősz István, majd a kapitányságot átmenetileg irányító vízirendészeti parancsnok Horváth László után került a rendőrkapitányság élére. Mint mondta, előítéletek nélkül, ám cselekvésre készen érkezett.

– Milyen érzésekkel fogadta el a felkérést?
– Volt némi ismeretem a kapitányság eddigi működéséről és a problémákról is, de előítélet nincs és nem is volt bennem – felete kérdésünkre Hegedűs János alezredes, a nagyatádi rendőrkapitányság vezetője. – Ez egy megtisztelő, de ugyanakkor nehéz feladat, amelynek minél jobban szeretnék megfelelni. Minden munkatárs megkapja tőlem a bizalmat, személyi változást nem hajtottam végre, és egyelőre nem is tervezek. Aki tisztességesen és becsületesen dolgozik, az megbecsülésre számíthat. A jogszabályok mentén működő, de korszerű, rugalmas, emberközpontú vezetői stílust várhatnak tőlem a kollegák, amely megnyugvást hozhat a kapitányságra és az illetékességi területünkhöz tartozó harminchat településre.



– Milyen elvárásokat fogalmazott meg?
– Három fontos dolgot emeltem ki az első állományértekezleten: a korrupciót, a hivatali visszaélés bármilyen formáját, a kapitányságon belüli feszültségkeltést, pletykálkodást, valamint a szolgálati idő alatti alkoholfogyasztást, beleértve a belső ünnepségeket is, nem tudom tolerálni. Ezekben az esetekben nincs második esély, amint tudomásomra jut ilyesmi, a legrövidebb időn belül megválok a kollegától. Mindez nem jelenti azt, hogy nem lehet hibázni. Kisebb súlyú szakmai hibát természetesen mindenki véthet, de alapvető kérdésekben konzekvens leszek. Példamutató magatartást várok el a rendőri állománytól, és nem csak a munkaidő alatt, hanem szolgálaton kívül is. Úgy kell viselkednie minden rendőrnek, hogy a rendőrségről alkotott kép, az állomány lakossági megítélése pozitív legyen. Ebben természetesen én magam is igyekszem példát mutatni, az előzőekben említett követelmények rám nézve is kötelező érvényűek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tisztességes munkáért megbecsülést ígér, példamutató magatartást vár
[/caption]
– Pár hete érkezett haza Afganisztánból, ahol hat hónapig kontingensparancsnokként egy NATO-bázison szolgált. Ezek után a nagyatádi kapitányság hozhat még kihívást?
– Nem lehet összehasonlítani a két feladatot. Ez is egy komoly felelősségteljes munka, és ezt jól végezni épp akkora kihívás, mint egy külszolgálat. Öt külszolgálati megbízatásom volt az elmúlt tíz évben, ebből négyet válságövezetben teljesítettem. Közülük a legutóbbi volt a legélesebb. Afganisztán valóban olyan, mint amilyennek a televíziókban látni, és az történik, ami a híradásokból hallható. Egy ilyen munka nagyon komoly pszichés megterhelést jelent. Afganisztánban – ahol a magyar rendőri kontingenst vezettem és az afgán rendőrök technikai és gyakorlati felkészítését végeztük – szinte folyamatos készenlétben kellett lennünk. Az öngyilkos merénylők és az afgán harci mentalitás állandó felkészültséget igényelt. Nem volt olyan helyzet, amikor lőttek rám, nem voltam közvetlen életveszélyben, de egy merénylet lehetősége és közelsége folyamatosan benne volt a levegőben.

Hegedűs János

Negyvenéves, nős, egy gyermek édesapja.

1992-ben végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, majd a Nemzetvédelmi Egyetemen szerzett két diplomát.

2001-ben külszolgálati megbízatáson vett részt Albániában, majd Egyiptomban, a Sínai-félszigeten szolgált.

2003-ban Németországban,

2005-ben Jordániában

2008-ban Afganisztánban teljesített szolgálatot.


– Meg lehet ezt szokni?
– Igyekeztem tudatosan készülni a rendvédelmi pályára és a külszolgálatokra. A sebesülés vagy az elhalálozás lehetőségét bele kell venni egy válságövezetben teljesített feladat hatásai közé. Erre fel kell pszichésen készülni, és fel kell készíteni a családot is. Ezzel együtt szeretem a munkámat, tagja vagyok annak a 107 fős rendőri kontingensnek, melyet bármikor hívhatnak külszolgálatra, és a parancsnoki kurzust is elvégeztem.

1992-ben végzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, majd a Nemzetvédelmi Egyetemen szerzett két diplomát.

2001-ben külszolgálati megbízatáson vett részt Albániában, majd Egyiptomban, a Sínai-félszigeten szolgált.

2003-ban Németországban,

2005-ben Jordániában

2008-ban Afganisztánban teljesített szolgálatot. Tisztességes munkáért megbecsülést ígér, példamutató magatartást vár -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!