Közélet

2009.04.27. 08:24

Egy magyar akó civil kurázsi Szőlősgyörökön

1989-ben tizenhét borkedvelő alapította meg a Szőlősgyöröki Szőlő- és Borbarátok Baráti Körét. A civilek györöki Szent Anna Borházban ünnepelték fennállásuk huszadik évfordulóját.

Füleki Tímea

A borbaráti körben a szakmai alapokat adó előzményként tartják számon a korábbi állami gazdaság kombinátjának működését. A györöki borbarátok körének alakulásakor sehol nem működött még hasonló szervezet a környéken. Hogy mi a titka a felfelé ívelő pályának? Trunkó Ferenc elnök szerint az, hogy mindenféle jogi kötöttség nélkül valódi baráti körként tevékenykednek a szívügyüknek tartott célokért.



A Szőlősgyöröki Szőlő- és bortermelők Baráti Körének tagjai számos elismerést szereztek országos borversenyeken, s a borvidéken is rendre kimagaslóan szerepelnek a györöki borok. Kétszer került ki közülük Somogy borásza, kétszer adták a megye borát, s a Szent Anna Borház millenniumi borként jegyzett traminije az állami augusztus 20-i ünnepséget is megjárta. A györöki borbarátok kezdetektől fogva szakmai utakat szerveznek más borvidékekre, szakembereket hívnak meg. Ma is tizenheten vannak, köztük nyolc „hivatásos” borász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!