Közélet

2009.04.10. 20:16

Elnyújtott böfögés: diákok söröznek a tóparton

A diákok örülnek legjobban a korán beköszöntött nyárnak, hiszen éppen egybeesett a tavaszi szünettel. Ezt kihasználva békésen sörözgettek a Deseda toponári strandján.

SONLINE

Brekegés, brekegés, brekegés, majd egy hosszan elnyújtott böfögés. Előbbi a téli fagyoknak köszönhetően tökéletesen levágott, s most zsengezölden sarjadó nád közül hallatszik százfelől a Deseda toponári strandján, utóbbi jobban behatárolható: a csendes, igazi tavaszi illatot árasztó víz fölé kúszó lejáróról érkezik, ahol az iskolai szünetet és a kora nyári időjárást kihasználó diákcsoport sörözget békésen. Láthatóan szinte paradicsomi állapotban: a klíma napozásra csábít, a víz viszont még harapósan hideg, így a sörök hőfoka is hosszú távon biztosított...Kénytelenek a természet adta lehetőségeket kihasználni, ugyanis a parti büfék ablakairól majd csak valamikor kora délután kerülnek le a rácsok: hiába a jó idő, a szezon még messze van. – Rengeteg a horgász – jelenti ki Pintér András, a Kaposvár melletti tározó új művezetője –, aminek látjuk az árnyoldalát is: az elmúlt napokban száz zsákot adtunk ki a szemétgyűjtő brigádnak. Gyűlik a zöldhulladék is, vágják a tavaszi esők után jó időben bolondul meginduló füvet, a hangos kis traktor pedig éppen levágott ágakkal megpakolva egyensúlyoz a hepehupás úton.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Békésen söröznek a diákok a Deseda partján
[/caption]
– Megviselte a tél a fűzfákat – mutatja a rengeteg törött, levágásra ítélt ágat –, a fagy és a márciusi szélviharok rendesen megtépázták őket. Ám nem mindig a természet okoz galibát, a hétvégén a tűzoltók segítségét kellett kérni, ugyanis néhány gyerek tüzet gyújtott az egyik fa törzsének odújában. Amíg a traktor a festésre váró lejárók környékén gyűjtögeti az ágakat, hátrébb, a lassan romhalmazzá váló cölöphajó túloldalán is gőzerővel folyik a munka. Hosszú idő után végre megújulnak a strandröplabdapályák. A víz mellett nagyjából ez jelenti majd a desedai strand vonzerejét a jövőben, komolyabb fejlesztésre ugyanis az idei, válság szülte büdzséből sem futja.

– Persze, mindenki tudja, jó lenne egy játszótér – ismeri el Pintér András –, ha lenne, ami leköti a gyerekeket, sokkal többen jönnének. A forgalom, a látogatók számának növekedését jelenthetné, ha ismét kinyitna a hajdan szebb napokat látott kemping, s nem reménytelen, hogy az idén ismét lesznek turisták az amúgy gyönyörű környezetben fekvő, ám kissé lelakott sátorozó-lakókocsizó helyen.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyermekes családok is már látogatják a Desedát
[/caption]
– Igazából nem tudjuk, mi lesz vele – tanácstalankodik a tározó művezetője –, de a múlt héten jöttek néhányan, s a vezetékeket, kerítéseket vizsgálgatták, amiből arra következtettünk, lehet, hogy megpróbálkoznak a vendéglátással.
Addig is persze még rengeteg a tennivaló, melyek megoldásában nagy segítséget jelenthet a jövő héten vízre kerülő, felújított motoros hajó. Május végére, a szezonnyitóra ugyanis mindennek el kell készülnie, s onnantól már csak a víz minősége okozhat problémát. Mely a jelenlegi mérések szerint kiváló, s remélhetőleg – az elmúlt évekkel ellentétben – az eredmények kitartanak nyár végéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!