Közélet

2009.04.09. 08:09

Hitelek, válás, végrehajtás – akcióban a nép ügyvédje

Egyre többen kérik jogi problémáik megoldásához a „nép ügyvédjének” segítségét. Legtöbben családjogi kérdésekben kérnek tanácsot, de sokan fordulnak hozzá azért, mert elvesztették a munkájukat, s sok a hitelekkel, végrehajtással kapcsolatos ügy is.

Jakab Edit

Tavaly már több mint kétezren fordultak segítségért a „nép ügyvédjéhez”, mintegy négyszázzal többen, mint az azt megelőző évben – tudtuk meg Törzsök Csabától, aki január óta vezeti az Igazságügyi Hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatát.

Az emelkedés oka, hogy egyre többen kerülnek olyan helyzetbe, hogy nem tudják vállalni ügyes-bajos dolgaik megoldásához az ügyvédi költségeket, ám a rászorultság növekedése mellett az is az okok között szerepel, hogy a pártfogó ügyvédet a korábbi gyakorlattól eltérően tavaly óta nem a bíróság rendeli ki, hanem a szolgálat biztosítja.– Sokszor csak tanácsért kopognak be az ügyfelek, s az egyszerű ügyekben elég, ha a szolgálat munkatársai tájékoztatják őket a lehetőségeikről – mondta Törzsök Csaba. – Bonyolultabb ügyekben jogi segítőt vehetnek igénybe, például okiratok szerkesztéséhez, beadványok készítéséhez. Jelenleg 38 fős Somogyban a „nép ügyvédjének” jogi gárdája. A hivatal tavaly 644 ügyben engedélyezte az ügyvédi segítséget, s ennek 97 százalékában az állam teljes egészében átvállalta a költségeket. A jogi segítői díj összege jócskán meghaladta a kilencmillió forintot. Sokan családjogi, különösen a házasság felbontásával kapcsolatos kérdésekben kérnek segítséget, de egyre többen a munkaviszony megszüntetésével, ellátásokkal összefüggő jogi problémával fordulnak a szolgálathoz.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Törzsök Csaba, az Igazságügyi Hivatal osztályvezetője
[/caption]
A hitelek, végrehajtási ügyek is adnak munkát a jogi segítségnyújtóknak mostanában. A bíróság előtt szintén családjogi és tulajdoni perekben kérték legtöbben pártfogó ügyvéd segítségét. Polgári perben 243 ügyben vállalta át vagy előlegezte meg az állam a pártfogó ügyvéd költségét. Büntető perekben csak a sértetti oldalon képviselhetik az ügyfelek érdekeit, ám erre csak 11 ügyben került sor. Szeretnék tovább bővíteni a jogi segítségnyújtás lehetőségeit. Indokolt esetben akár helybe megy a „nép ügyvédje”.

A jogi segítségnyújtó szolgálat új vezetője, Törzsök Csaba 1972-ben született Keszthelyen. Az államigazgatási főiskolán, majd a pécsi jogtudományi egyetemen szerzett diplomát. Dolgozott a közigazgatásban, majd a bíróságon töltött több mint hét évet. A tárgyalóterem helyett azonban a jogi segítségnyújtást választotta, az Igazságügyi Hivatal osztályvezetőjeként a szaktudás mellett a precizitást, az empátiát, a szociális érzékenységet tartja a legfontosabbnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!