Közélet

2009.04.01. 18:59

Kétóránként megáll egy szív Somogyban

Somogyban a legnagyobb az esélye a keringési rendellenességek miatt bekövetkező elhalálozásnak. Lakosságának évente egy százalékát veszíti el a megye szív- és érrendszeri betegségek miatt. Ez kétóránként egy haláleset.

Balassa Tamás

Nem lehet nem észrevenni, hogy a halálozási hírekben egyre nagyobb terjedelmet kapnak a 40-es, 50-es korosztály életerős tagjai. Elvitte a szíve, mondták egykoron. Manapság azonban nem kell szívbetegség ahhoz, hogy a test motorja föladja a küzdelmet. Föladja az ember küzdelmét, amit a megélhetésért, az érvényesülésért vív. Felmérések alapján ugyanis a szív- és érrendszeri betegségekért közvetetten gazdasági és szociális okok keresendők.

Rizikó Riadót Program néven fújt újból riadót a Magyar Kardiológusok Társasága. Forster Tamás professzor, a társaság elnöke kérdésünkre szerdán szemléletváltást sürgetett. Azt mondta: a beteg sok mindent meg tud tenni magáért! Az orvosoknak pedig személyre – és akár a beteg pénztárcájára – szabott megoldásokat kell találniuk. Ez különösen fontos most, amikor egyebek között a szívgyógyszerek is jelentősen drágultak szerdától.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Érdemes rendszeresen ellenőrizni keringésünket
[/caption]

Forster Tamás, a kardiológusok társaságának elnöke azt mondta: a szív- és érrendszer megbetegedései kifejezetten életmódi betegségek. Sok év alatt alakulnak ki, és legalább ennyi ideig tart, hogy visszafordítsa a folyamatot az orvoslás, vagy legalább megállítsa az állapotromlást. Ez azonban nem megy a betegek nélkül.
– Kutatások szerint a magyar lakosság 50 százaléka magas rizikójú csoportba tartozik – mondta Forster Tamás. – A magas vérnyomás felismerése, gyógyszeres kezelése elengedhetetlen, de nem elég. Oktatni kell a betegeket! A felvilágosításnak el kell érnie, hogy az életmódi faktorok megváltozzanak.A professzor elmondta: 2002-2003-ban megindult egyfajta javulás, csökkent a keringési rendszerre visszavezethető halálozások száma hazánkban. Az unió nyugat-európai államaiban azonban nagyobb mértékű a csökkenés: tovább nyílik tehát az olló. Többet kellene fordítani megelőzésre központi forrásból, viszont egyre kevesebb jut.
Magyarországon az uniós átlagnál háromszor többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, régiónk a legveszélyeztetettebb, és benne Somogy. Tóth Levente, a Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológiai részlegének fél éve kinevezett főorvosa szerdán elmondta: a legtöbb esetben a rizikófaktorok együttese áll egy-egy akut szívelégtelenség, érelzáródás vagy infarktus mögött. Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a stressz, a mozgásszegény életmód nyomán fokozódik az érelmeszesedés veszélye, amit érfalrepedés és trombotikus jelenség követhet.
– Ezeknek az eseteknek az invazív diagnosztikai és terápiás ellátása, az értágítás és sztentbeültetés ma Pécsett történik, de a tervek között, néhány éven belül szerepel a meghonosításuk a részlegünkön – mondta Tóth Levente. – Az akut eseményeket követően kiemelten fontos a gyors beavatkozás, azért folyamatosan törekszünk súlyponti kórházunk adottságainak fejlesztésére.

A belgyógyászati osztály részlegvezető főorvosa megerősítette: az ország lakossága általában, de a régió kiemelten rossz halálozási statisztikával rendelkezik a keringési betegségeket illetően. A kardiológusok társaságának adatai szerint évente mintegy 3 ezer somogyi hal meg a keringési rendszer valamilyen betegsége, nagyrészt a magas vérnyomás miatt. Az egyik fő rizikófaktor a Dél-Dunántúlon élők között rémisztően gyakori: a lakosok csaknem harmadát érinti a betegség. A több mint kétmillió hipertóniával küzdő magyar közül 270 ezren régiónkban élnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tóth Levente szerint a legtöbb esetben a rizikófaktorok együttese áll egy-egy szívelégtelenség mögött
[/caption]

Kevéssé közismert, hogy a 10 Hgmm-es szisztolés (a vérnyomás felső értéke) csökkenéssel 30, 20 Hgmm-essel 50 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozás esélye. Annak érdekében, hogy az dél-dunántúliak is hatékonyabban tudják növelni esélyeiket, csatlakozni lehet a Rizikó Riadó Programhoz. Ez a családorvosok és a nővérek együttes munkájával kíván egységes gondozási és felvilágosító csomagot adni a családorvosi praxisok kezébe, hogy segítse a napi gondozási munkát. A betegek a programban részt vevő háziorvosi rendelőkben csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.


Fel, mérésre!


Az ideális vérnyomás 135/85 Hgmm alatti. Kortól függetlenül, bár természetesen a fiataloknál ez az érték alacsonyabb is lehet. E fölött már kisebb eltérésre is figyelni kell, 35 év fölött évente egyszer mindenképpen ajánlatos megméretni a vérnyomást. A szűrésen túl a pihenés, a kevésbé feszített munkatempó, a rendszeres testmozgás és az egészséges, vitamindús táplálkozás is fontos a megelőzésben. A C-vitamin, a bétakarotin, a licopin és az antioxidánsok szerepe különösen fontos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!