Közélet

2009.04.10. 14:10

Kitúrták az időseket a szeretetotthonból

Költözniük kellett az inkei időseknek, mert az egyház és az önkormányzat nem tudott megegyezni. Közel húsz esztendeje ez az első tavasz, hogy az inkei Jézus Szíve Szeretet Otthon épülete előtt nem sütkéreznek az idősek. Mikor bizonyossá vált, hogy mindennek vége szakad, lakók és gondozók együtt sírtak.

Varga Andrea

– Sajnálom persze az öregeket, de mit lehetett tenni? – mondja egy fejkendős asszony, kerékpárjáról leszállva Inke főutcáján. – Nem tudtak megegyezni, úgy tudom, egyik sem engedett. Most eggyel több elhanyagolt épület lesz a faluban, mert ide kit költöztetnének? Az egyház többi épületét is meg lehet nézni... Az asszony nem akarja, hogy a nevét leírjuk, mint mondja: nem akar ujjat húzni a pappal.Az ingatlan ugyanis a katolikus egyházé, az idősek otthonának fenntartója viszont az önkormányzat volt. Szerződésben állapodtak meg a működtetésről, a község az évek során felújította, átalakította, bővítette. Szerettek volna újabb férőhelyeket létrehozni, hogy gazdaságosabbá tegyék a működést. Bőven volt rá igény, ám az egyházi tulajdon miatt nem tudtak pályázni. A falu többször felvetette: hadd kapják meg az otthon tulajdonjogát, vagy az önkormányzat lemond az üzemeltetési jogáról, és amit eddig beruházott, térítésmentesen átadja, csak pályázzon az egyház a bővítésre, ne szűnjön meg az otthon és vele a munkahelyek.

Tavaly év végén lejárt a megállapodás. Rózsa Sándor polgármester elmondta: nem tudtak volna 17 millió forintot fizetni az épületért (ennyire becsülték fel az értékét), és nem is érezték jogosnak, miután a település költött rá évek óta. Az általuk felajánlott hárommilliót kevesellte az egyház, de a működtetést sem vállalta. Öt gondozónői, egy takarítónői, egy pályázatokból foglalkoztatott gondozói és két négyórás állás szűnt meg. 14 lakónak kellett költöznie Segesdre, Vésére, Patalomba, Zala megyébe. A legidősebbek 90 év felettiek. Volt, aki a költözés után egy hónappal ágynak esett.

Valamennyiüket megviselte a váltás. – Mindannyian szerettük őket, s az idősek is bennünket – mondta a volt vezető, Kuneczné Kötő Ildikó. A kis létszám miatt családias légkörben, békességben éltek együtt. A faluban találgatnak: anyaotthon, szálláshely vagy semmi nem lesz a megüresedett épületben?

Megkérdeztük minderről a kaposvári egyházmegyét, ám két hete elküldött e-mailünkre nem érkezett válasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!