Közélet

2009.04.05. 19:51

Lemond a miniszter, ha Bajnai Gordon elvesz az egészségügytől

Nem lehet több pénzt kivonni az egészségügyből az ellátórendszer jelenlegi struktúrájában – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter Nagybajomban, ahová a Szűréssel az Életért Program egészségügyi szűrőnapjára érkezett.

Csikós Magdolna

Székely Tamás elmondta: még nem egyeztetett Bajnai Gordon miniszterelnök jelölttel, így nem tudja, kinevezése esetén hozzá kíván-e nyúlni az egészségügy mostani rendszeréhez az új kormányfő, s ha igen, hogyan. Az egészségügyi miniszter még azt sem tudja, lesz-e helye az új kormányban.

– Akkor lesz érdemes erről egyeztetni, ha véglegesen eldől, hogy Bajnai Gordon lesz-e a miniszterelnök – mondta Székely Tamás, majd kérdésünkre hozzátette: el tudja képzelni, hogy a megváltozott helyzetben ő maga mond nemet a miniszteri posztra, amennyiben olyan változásokat szeretne az új kormányfő, amellyel ő szakmailag nem ért egyet.



A nagybajomi egészségnap megnyitása után a miniszter is részt vett néhány szűrővizsgálaton. Mint Székely Tamás mondta, azért fontosak az ilyen programok, mert így azok is hozzájuthatnak a betegségmegelőzés szempontjából fontos szűrővizsgálatokhoz, akiknek erre ritkábban lenne módjuk. A nagybajomi sportcsarnokban megtartott egész napos rendezvényen Czeferner Józsefné polgármester arról a munkáról beszélt, melyet az egészségmegőrzésért tesz a város, majd sportbemutató várta az érdeklődőket s megkezdődtek a vizsgálatok is.

A standokon a nagyatádi és a kaposvári kórház munkatársai is segítettek a vizsgálatok elvégzésében. A SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program 2007-ben indult, s nagy sikere volt, így tavaly is folytatták az ingyenes szűrővizsgálatokat. Idén március 28 és június 28 között 44 kistelepülésen várják a lakosságot. Az egészségnapokon szemészeti, fogászati és bőrgyógyászati vizsgálatokon, valamint vérnyomás-, vércukorszint- és testzsírszázalék-mérésen vehetnek részt fiatalok és idősebbek egyaránt. Ezen a hétvégén szombaton Nagybajomban és Kadarkúton, vasárnap Csurgón és a Baranya megyei Szentlőrincen vehették igénybe az ingyenes szűrővizsgálatokat az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!