Közélet

2009.04.17. 10:42

Már most fáj! Tízéves rekordot döntött az álláskeresők száma

Tízéves rekordot döntött az álláskeresők száma a régióban. Megállíthatatlanul nő a munka nélkül lévők és a munkahelyüket vesztettek tábora október óta. Zsúfolásig teltek a munkaügyi kirendeltségek, tetőzik a csoportos leépítési hullám.

Balassa Tamás

Különös hely a munkaerőpiac: ott a legjobb mostanában, ahol a legnagyobb a leépítési hullám. A nyugat- és közép-dunántúli térségben ugyanis van miből elbocsátani. Somogy és benne különösen Kaposvár már évekkel ezelőtt túlesett egy nagy leépítési időszakon, így a válság óta eltelt hónapok kevésbé rázzák meg. Megyénkben volt a legkisebb a ráta növekedése februárról márciusra, 1,7 százalék a tolnai 2,4 és a baranyai 4,2 százalékhoz képest. Éves viszonylatban is a somogyi helyzetkép a legkedvezőbb: csak 10,3, míg Tolnában 20,4, Baranyában 25,3 százalékos az álláskeresők számának növekedése. Ez a megállapítás azonban erősen viszonylagos, nehéz neki örülni.



Megyénk az ország 4. legrosszabb munkaerő-piaci mutatójával rendelkezik, csak három kelet-magyarországi megye áll nálunk rosszabbul. Az országos átlagnál a régióban 33 százalékkal, Somogyban 49 százalékkal több az álláskeresők aránya.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Somogyi munkaerőpiac
[/caption]

Klikk ide a nagyobb felbontású képért!

Mátyás Tibor, a Dél-dunántúli Munkaügyi Központ elemzési osztályvezetője érdeklődésünkre megerősítette: országos szinten azok a megyék és régiók a leginkább érintettek az álláskeresők számának emelkedésben, ahol korábban jó volt a munkaerő-piaci helyzet. Ezekhez a térségekhez képest a válság kevésbé rontott a helyzeten a régióban, és még kevésbé Somogyban. A csoportos leépítést bejelentők friss adatai ugyanakkor aggodalomra adnak okot, mivel az elmúlt hét hónapban a régió másik két megyéjéhez képest a somogyi helyzet a legrosszabb.

– Ezzel együtt is úgy tűnik, mintha megtorpant volna az elbocsátások lendülete – mondta Mátyás Tibor. – A munkahelymegőrző programok, egyes cégek megrendelései bizakodásra adnak okot. Van olyan vállalat, ahol a bejelentett csoportos leépítési létszámnak csak a fele realizálódik. Már ennek is örülni kell.
Az elemzési osztály tolnai vezetője azt mondta: ha túlesünk a válság első nagy hatásain, minden azon múlik, magára talál-e a világgazdaság. Ma még kezelhető a helyzet, az elhúzódó recesszióból azonban lehetnek gondok. A végtelenségig a cégek sem bírják rövidített munkaidővel. A munkahelymegőrző programok ezért kiemelten fontosak ebben a kiélezett helyzetben.

Az álláskeresők mozgása megyeszerte eltérő képet mutat, de mindenütt érezhetően többen vannak. A kaposvári kirendeltségen zsúfolásig telt a váró, egy kevésbé mozgalmas napon is van 3-500 ügyfél, a zsúfoltabbakon 5-700-an is megfordulnak itt. Tarrné Törzsök Piroska kirendeltségvezető azt mondta: az elmúlt hónaphoz és az egy évvel ezelőtti állapothoz képest is emelkedett a napi forgalom.
– A szociális ellátórendszer változása is hat az ügyfélszámra, a rendelkezésre állási támogatásban részesülő közcélú munkásoknak is fel kell keresni a kirendeltségeket. Ez akár száz ügyfél is lehet egy adott napon.

Kaposváron a kollégák erőn felül állják az ügyfélforgalmat. Kétségkívül türelmetlenebbek az álláskeresők, mint egy évvel ezelőtt, de ez még kezelhető.
– Olykor az ügyfelek nyugtatják a kollégáimat, hogy ezt a munkát ők nem tudnák végezni – mondta Tarrné Törzsök Piroska. – Nagy megértéssel vannak, és értékelik a munkatársaim türelmét.
Az igazgató a jövőről elmondta: a szezonális munkákat messiásként várják, mert ha nem is a megszokott arányban, de valamelyest enyhíthet a kirendeltség bábeli zűrzavarában lecsapódó munkaerő-piaci válságon.

Szántódon jóval az országos átlag alatti az állástalanok aránya. Dolgos János polgármester szerint ebben az is benne van, hogy sok a nyugdíjas a 352 lelkes községben. – Az aktív lakosság helyben vagy a környező településeken, Siófoktól Balatonboglárig talál munkát, az önkormányzat közcélú munkával segít – mondta Dolgos, hozzátéve: a segélyezés alacsony szintű.

Rinyaújnépnek, a megye egyik legkisebb, 48 lelkes településének munkavállaló korú lakosai közül minden második állástalan. Kiss Józsefné polgármester azt mondta: nincs munkahely a faluban. – Újnép kiöregedett, csak a közcélú foglalkoztatás jelenthet megoldást, a 11 szociális segélyezett közül 7-8 munkaképes, mindannyiukat foglalkoztatjuk idén – említette a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!