Közélet

2009.04.04. 14:31

Megúszták a bírságot: csak figyelmeztettek az ellenőrök

Húsvét közeledtével kiemelt ellenőrzést kezdett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A Kikelet 2. elnevezésű ellenőrzés során elsősorban a szezonális termékeket, az árfeltüntetést, a gyermekjátékokat, a webáruházakat, a reklámokat és a vendéglátóhelyeket veszik górcső alá.

F. Szarka Ágnes

A kaposvári nagypiacon „bemutató” jelleggel ellenőriztek. A hibákért, hiányosságokért nem büntettek, csak felszólították a kereskedőt a pótlásra. Ahol mindent rendben találtak, ott csokitojást osztottak. Kaposváron két ellenőrpár járta a piacot, próbavásároltak többek közt csokoládéárusnál, vegyes boltban és húsüzletben. Röpke másfél óra alatt elfogyott a csokitojás. Kajzinger Attila ellenőrzési osztályvezető szerint a kereskedők egyre jobban odafigyelnek a szabályok betartására. Egyre kevesebb helyen kell szankcionálni az árfeltüntetés hiánya miatt.Csépleő László kereskedőt elsőként ellenőrizték. Azt mondta: tizenkét éve árusít a piacon, megszokta már. Igaz, amikor meglátja őket, egy kicsit mindig összeszorul a gyomra, még akkor is, ha igyekszik betartani minden előírást.
– Sokszor ellenőriztek, de olyan még soha nem volt, hogy ajándékot kaptam volna tőlük. Az unokám örül majd a csokitojásoknak – mondta. A piacon néhány perc alatt elterjedt, hogy kint vannak az ellenőrök. A standok tulajdonosai is megkönnyebbülten sóhajtottak, amikor tovább mentek a fogyasztóvédők: ezt megúsztam!
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sok csokitojást osztottak ki az ellenőrök
[/caption]
Fias Katalin vegyesboltjában is megfordultak az ellenőrök, azt mondta: minden évre jut egy-két vizsgálat, és szinte lehetetlen minden szabályt betartani. A csokitojásokat nem adják el, mert ajándékot nem illik továbbadni, no, és nem ismerik az árát, nincs róla számla.

Tavaly, a Kikelet 1. ellenőrzési sorozat során az ellenőrök több jogsértést, szabálytalanságot találtak. Jellemzően az árakat nem tüntették fel a kereskedők.
– Azt nézzük, hogy feltüntetik-e az árakat és pontosan mérnek-e – mondta Kajzinger Attila ellenőrzési osztályvezető. – A Kikelet 2 kapcsán a hónap végéig a megyében összesen 180-200 ellenőrzést tervezünk. A húsvéti szezonális élelmiszereket, gyermekjátékokat, reklámokat, webáruházakat és vendéglátó egységet veszünk górcső alá. Eddig úgy tűnik, rendben voltak az üzletek, megfelelően végzik a tevékenységüket.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kereskedők odafigyelnek a szabályok betartására
[/caption]
–Március közepétől ellenőrizzük a gyermekjátékokat – folytatta Kajzinger Attila. – A termékek 80 százalékánál van valami kifogásolható: jelölési hiányosságot tapasztaltunk, ilyen például, ha az életkor-korlátozást nem tüntetik fel. Szerencsére veszélyes árut, tiltó listás terméket nem találtak az ellenőreink.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!