Közélet

2009.04.28. 08:02

Minden negyedik ember allergiától szenved

Nehéz idők járnak az allergiásokra. Szinte egyszerre virágzik minden allergén növény, „összeér” az ibolya és az orgona virágzása. Somogyban minden negyedik ember küzd valamilyen allergiával.

Jakab Edit

Az országos átlagnál ez magasabb arány. Az ország minden részéről érkeznek ide a betegek kivizsgálásra, kezelésre. Andrásofszky Zsolt, a kórház tüdőgyógyász főorvosa szerint nehéz megbecsülni az allergiások számát, s még nehezebb az új megbetegedéseket.  Sokan küzdenek a szokásos tünetekkel, de sokszor maguk a betegek sem sejtik, hogy egyszerű megfázás vagy allergia  áll-e a háttérben.   

Az idei év pedig különösen kritikus az allergiások számára, hiszen az időjárás gonosz tréfát űzött velük. Januárban egy rövid felmelegedés elég volt ahhoz, hogy már megjelent a mogyoró pollenje, s emiatt már akkor sok betegnél tapasztalhatóak voltak a tünetek. Aztán a hirtelen beköszöntött hideg miatt a korai allergének elmaradtak, s most pedig mintha be akarnák hozni a lemaradást, egyszerre virágzik minden.Orgonafélék, fűfélék, mogyoró és minden tavaszi allergén. Sokkal több a beteg, április különösen kiugró volt, ám a szakorvosoknál, így a mosdósi kórházban sem jelenik meg ez. Mivel az új rendelkezések szerint az allergiaellenes gyógyszereket a háziorvos is felírhatja, eloszlik a betegforgalom.

Ma már tény: nemcsak az új megbetegedések száma nő, hiszen bármely életkorban kialakulhat allergia, akár hetvenévesen is. Ezzel párhuzamosan egyre több a környezetünkben az olyan tényező, ami allergiát vált ki. Ma már semmi sem meglepő a szakemberek számára: mindenre allergiások lehetünk.
Persze – mondja Andrásofszky Zsolt –, a listát változatlanul a parlagfű vezeti. Ez teszi ki a megbetegedések több mint harmadát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!