Közélet

2009.04.20. 08:10

Nincs pénzük kollégiumra, olcsóbb ha ingázik a gyerek

Amikor a legutóbbi közgyűlésen arról döntöttek a képviselők, hogy bezár egy középiskolai kollégium Kaposváron, sokan hitték: csak a demográfiai hullámvölgy az oka, hogy kevesebb a kollégista. Ma már egyre inkább arról szólnak a hírek, hogy a családok jó részének megoldhatatlan problémát jelent a kollégiumi díj rendezése.

Márkus Kata

A most havi tizenháromezer forintos térítési díj kifizetésére a Klebelsberg kollégiumban átlagosan negyven-ötven diák kér havonta halasztást. Súlyosbítja a helyzetet az a nemrég szárnyra kapott hír, miszerint négymilliárd forintot zárolnak a közoktatásra fordítandó összegekből. Ezekből 1,2 milliárdot többek között az Arany János-programból. Pedig a program keretében tanulók közül már most is egyre többen kényszerülnek kollégiumi díjra költeni a Klebelsbergben havonta megpályázható összeget.  Négy évvel ezelőtt még hatvan gyerek volt a várólistánkon, mondta Giber Vilmos, a Klebelsberg középiskolai kollégium igazgatója –, tavaly tíz és húsz között vártak felvételre, s az idén éppen annyi gyerek jelentkezett, amennyit el tudunk helyezni. Év közben is költözött ki a kollégiumból néhány olyan gyerek, akikkel semmi probléma nem volt. Azt mondták, bejárók lesznek. A szülők pedig azzal indokolták a döntést, hogy így otthon eszik a gyerek, nem kell szinte másik háztartást fenntartaniuk. Ráadásul a települési önkormányzat téríti a diákoknak a bérlet árát.

Három oka van a csökkenő kollégistalétszámnak Kapos-váron – mondta el érdeklődésünkre Horváth Miklós, az Eötvös műszaki szakközépiskola igazgatója. – Természetesen közrejátszik a demográfiai hullámvölgy is, de leginkább az, hogy a családok jó része a lakóhelyéhez közelebb keres a gyereknek továbbtanulási lehetőséget. Ha mégis kaposvári iskolát választanak, a kollégiumi díjat már végképp nem tudják fizetni. Az öt-hat évvel ezelőtti trend, miszerint a vidéki diákoknak a kétharmada kollégista, egyharmada bejáró volt, mára megfordult. Az iskolákban is észrevehető, hogy a korábbi, viszonylagosan széles kaposvári beiskolázási körzet mára erőteljesen beszűkült; a megye távolabbi pontjairól, a környező megyékből pedig végképp kevesebb a bejáró a középiskoláinkba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!