Közélet

2009.04.28. 21:08

Ömlött az ammónia Látrányban

Másodszori próbálkozásra, egy órával a riasztás után sikerült csak kimenteni a sérültet, akinek lába az egyik jármű kereke alá szorult a látrányi balesetben.

Füleki Tímea

Mindez annak a szimulációs gyakorlatnak volt része, melyet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kedden a községben tartott. A modellezett helyzet szerint egy ammóniát szállító tartályos jármű ütközött kisbusszal, az említett személyen túl a két sofőr is megsérült. A veszélyes anyagot tartalmazó tartályon sérülés keletkezett, az ammónia ömlött a lyukon.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Négy város katasztrófavédelmi szakemberei mentették a sérülteket
[/caption]

Dálután fél kettőkor a balatonboglári, siófoki, marcali, kaposvári tűzoltó-egységeket riasztották a helyszínre, a megyeszékhelyről vegyi felderítők is érkeztek. A gyakorlat valamivel három óra előtt fejeződött be és Heizler György ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató elsődleges helyszíni véleménye szerint a szakmai protokollok alapján elvárható ütemben zajlott, de szemmel látható hibák is előfordultak.A védőöltözetben dolgozó szakembereknek elsődlegesen az ammónia további szabadba jutását kellett megakadályozniuk, a nehezen menthető sérülteket lélegeztető maszkkal védték. Mindhárom sérültet kimentették és felitatták az útra került veszélyes anyagot.


A polgármestereket is felkészítették

Heizler György
emlékeztetett: valójában utoljára két éve fordult elő ammóniaszivárgásos baleset Kaposváron. Az igazgató elmondása szerint évente öt - hat veszélyes anyaggal kapcsolatos szimulációt rendeznek, Látrányra azért esett a választás, mert a környéken gyakran fordulnak elő hasonló járművek.
A délelőtt folyamán a kistérség polgármestereit, mint a helyi polgári védelem irányítóit készítették fel elméletben a veszélyhelyzetekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!