Közélet

2009.04.24. 17:45

Orbán Viktor: Magyarország lassan egy fogolytáborhoz hasonlít

Nem a válságot, hanem a reménytelenséget kell leküzdenünk. Nekünk nem a válság kezelése, hanem az átmenet megértése és annak az új világnak a berendezése a feladatunk, ami a régi helyén épül fel.

Kolumbán Tünde

Mindezt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mondta pénteken Siófokon, ahol a Szovjetunióban volt magyar Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) tartotta jubileumi összejövetelét. Orbán Viktor szerint a kényszertáborokból visszatért foglyokat a történelem győzteseinek kell tekinteni, mert életük azt bizonyítja, hogy még a legreménytelenebbnek tűnő helyzetekben sem szabad feladni.A civil szervezet kettős évfordulót ünnepelt a Balaton partján, hiszen ötvenöt éve annak, hogy a magyar politikai rabok hazatérhettek a volt Szovjetunióból, majd 20 évvel ezelőtt létrehozták az általuk egy nagycsaládhoz hasonlított Szorakész-t.

Menczer Gusztáv, a szervezet elnöke elmondta: a 40 ezer elhurcolt magyar fogolyból 1953 és 55 között mindössze 2169-en tértek haza. Sorsukról 1990-ig tilos volt beszélni, hiszen hadifogolyként bocsátották el őket, ami azt jelentette, hogy történetük államtitoknak minősült.

A Szovjetunióból hazatért raboknak és kényszermunkásoknak még családtagjaik sem tudhattak róla, hogy mi történt velük a földi pokolban. – Nem beszéltünk, mert mindenki jól tudta, hogy nem érdemes kockáztatni – mondta Menczer Gusztáv, aki szerint némaságuk is elősegítette az 1956-os forradalom kitörését.

– Majd tíz éven át végigjártam a Szovjetuniót, utolsó állomásom Budapesttől 17,5 ezer kilométerre volt – mesélte a 80-as éveit taposó idős férfi, aki mint mondta: kémkedés vádjával hurcolták el és saját lánya is csak 20 évvel ezelőtt tudta meg, hogy apja a Gulagról tért vissza.

Az ünneplők előtt Orbán Viktor úgy fogalmazott: – Önök a jövőt illetően reményt és biztatást jelentenek számunkra, és ha megértjük, hogy miben rejlik az Önök győzelmének lényege, akkor kirajzolódik, hogy nekünk hogy kell győznünk itt Magyarországon.

A jobboldal vezéregyénisége azt hangsúlyozta, hogy életünk soha többé nem lehet olyan, mint ahogy eddig működött a válságosnak nevezett idők előtt. Orbán Viktor úgy véli: az emberiséget nem válság szorongatja, hanem egy nagy átalakuláson megyünk keresztül, ezt azonban nem balszerencseként kell megélni. – Az elmúlt években egyre többen érezték úgy, hogy a kommunizmus és a szolidarizmus szelleme máig kísért, egyre többen gondolják, hogy Magyarország lassan egy nagy fogolytáborhoz kezd hasonlítani – jegyezte meg Orbán Viktor és hozzátette: ha valamikor, hát most szükség van a reményre. A pártelnök az aktuálpolitikai helyzetre utalva feladatként nevezte meg a romok eltakarítását, amit a felelősségre vonásnak kell követnie, majd az ország újjáépítésével kell folytatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!