Közélet

2009.04.03. 10:39

Pénzt hozó programok: pályázatok a válság ellen

Egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Somogy Megyei Önkormányzat arra, hogy nehéz helyzetén uniós pályázati támogatásokkal könynyítsen.

(x)

Nemcsak a hivatal, de az intézmények munkatársai is több olyan pályázaton dolgoznak, amelyek jelentős összegeket szabadíthatnak fel a szűkös önkormányzati költségvetésből. A megye célja, hogy elsősorban olyan pályázatokat valósítson meg, amelyek régóta megoldásra váró problémákat oldanak meg, és emellett még költségek megtakarítását is eredményezhetik.Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, rövidesen benyújtják a drávatamási szociális otthon geotermikus fűtés-korszerűsítési beruházásának pályázatát. Amenynyiben a fejlesztés megvalósulhat, az intézményben évi 30 millió forint körüli energiaköltség- megtakarítás várható, de ezen túl a település és a környék lakosai és vállalkozói is hasznosíthatják a felszabaduló energiát, amely további bevételt jelenthet a megyének.

Az elnök elmondta, előkészítik a megye 12 - jellemzően oktatási - intézményét érintő nyílászárócsere programot is, amelynek forrása szintén uniós támogatás lehet. Ennek keretében az elavult, rendkívül rossz minőségű ablakok és ajtók cseréjére kerülhet sor, amivel ugyancsak jelentős mennyiségű energia takarítható meg az intézményekben.

Több éve jelent problémát az ablakok állapota a megyei levéltárban is. A Nemzeti Kulturális Alap 14 millió forintos pályázati támogatása esetén - legalább részben - lehetőség nyílik ezek cseréjére is még ebben az évben.

Három intézmény - a patalomi szociális otthon, a nagyszakácsi és a Zita Gyermekotthon - akadálymentesítési pályázatát nyújtják be, amelyekre összesen közel 46 millió forintos támogatás nyerhető. A fogyatékosok közlekedését liftek, illetve  az épületekben és környékükön különböző segítő eszközök és  kiegészítők felszerelésével kívánják megoldani a projekt keretében.

A tervek szerint a megyei önkormányzat ismételten részt kíván venni a Dráva-medence  ökoturisztikai fejlesztését megvalósító projekt további ütemében. Mint emlékezetes, egy korábbi pályázat keretében 29 Dráva menti településen 44 ökoturisztikai projekt valósulhatott meg. Ennek folytatásában ugyancsak partner lesz a megye, segítve ezzel a térség településeit.

A hosszabb távú tervek között szerepel két szociális otthon kiváltása, több intézmény fűtési rendszerének korszerűsítése - lehetőség szerint megújuló energiaforrások alkalmazásával és megannyi elképzelés, amelynek csupán a megyei költségvetés szab határt.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!