Közélet

2009.04.21. 16:32

Piszkos munka: mindent bevállalnak a magyarok

Jönnek haza külföldről a somogyi munkavállalók. Helyettük azonban új korosztály indulna útnak: a negyven-ötvenévesek.

Varga Andrea

Kamionsofőr, szállodai mosogató, takarító, húsipari alkalmazott – sorolta Olvasó Györgyné csurgói munkaügyi kirendeltség-vezető, hogy milyen állásokra indulnak útnak a kistérségből külföldre. – Amúgy – tette hozzá – szinte mindenféle munka szóba jöhet, amivel sok pénzt lehet keresni. Ugyanakkor tendencia, hogy jönnek haza az uniós munkavállalók.

– Ez év elejétől többen akarnak külföldön elhelyezkedni – mondta Friss Zoltán EURES-tanácsadó. (Az EURES-hálózat célkitűzése, hogy az Európai Gazdasági Térségen belül elősegítse a munkavállalók szabad áramlását.) Olyanok, akik elvesztették a munkahelyüket, vagy akiknek megvan, ám növekvő törlesztő-részleteiket nem tudják fizetni a hazai fizetésből.  Ami új jelenség: idáig 60-75 százalékban fiatalok mentek külföldre, de az előző két-három hónapban megnőtt a 40-50 évesek, sőt még idősebbek munkavállalási szándéka. A szakmai gyakorlatuk megvan, igaz, a nyelvtudás többnyire hiányzik. A fiatalok általában beszélik a nyelvet, viszont gyakorlat híján kénytelenek nem a szakmájukban, vagy nem a végzettségüknek megfelelő munkakörben elhelyezkedni.A gazdasági válság miatt minden ország saját állampolgárait akarja megtartani. Az EURES- adatbázisban tavaly nyáron egymillió 200 ezer állásajánlat volt, most csak 821 ezer. A szakember szerint ez egyrészt szomorú, másrészt még mindig komoly szám, de mivel több az álláskereső, az elhelyezkedési esély is csökken. Korábban egy álláshelyre 100-200 jelentkező volt, most 300, és az álláskeresési idő meghosszabbodik. Ezelőtt egy hónap alatt el lehetett helyezkedni, most másfél-kettő.

Friss Zoltán szerint vannak még hiányszakmák: ilyen a vendéglátás, feldolgozó ipar, szociális szféra, s indul a szezonális munka a mezőgazdaságban, de körültekintőnek kell lenni.

A csurgói Olvasó Balázs tavaly ment ki Hollandiába, egy ügynökségen keresztül kamionsofőrnek. Elégedett volt a munkával, a fizetéssel. A három hónapos szerződése viszont lejárt decemberben. Amikor januárban visszament, három hét alatt mindössze öt napot tudott dolgozni, fizetése a repülőjegy árának 60 százalékára se volt elég. Az ügynökség azt mondta: májusig biztosan nem tudnak munkát ajánlani neki, noha beszél angolul, és minden dokumentumot beszerzett. Azt mondta: folyamatosan próbálkozik, mert visszamenne. Egyértelműen a gazdasági válság miatt került ebbe a helyzetbe. Azóta olyanok is jönnek haza, akik évek óta kint dolgoztak.
Egy ugyancsak Hollandiában dolgozó gipszkartonozót pedig már utolért a nem fizetés: tartoznak a bérével. Balázs elmondta: decemberben 12 magyarral lakott egy házban, mára ketten maradtak kint.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség jelentéséből például kiderül: a migráns munkavállalók gyakran nagyobb arányban vannak jelen a magas kockázatot jelentő ágazatokban és az úgynevezett 3D – piszkos, veszélyes és megterhelő (dirty, dangerous and demanding) munkakörökben. Munkájukat gyakran a bizonytalanság, a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések jellemzik, leginkább a mezőgazdaság és kertészet, az építőipar, az egészségügy, a háztartások, a közlekedés és az élelmiszeripar ágazatokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!