Közélet

2009.04.05. 09:15

Siófokot népszerűsítik

A turizmusban érdekelt szolgáltatók együttműködésének kiváló példája a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület. A Magyar Turizmus Zrt. által is mintaértékűnek tekintett szervezet sikere 2,5 éve töretlen.

Kolumbán Tünde

A turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) modelljére épülő hazai szervezetek között a siófoki az elsők között alakult meg, és mára országos mintaként szolgál. Az egyesület ugyanis kiváló példája annak, hogyan lehet egy város turizmusát alulról szervezve irányítani úgy, hogy a szervezet tagjai nem egyenként próbálják eladni magukat a piacon, hanem közösen törekszenek arra, hogy Siófokot népszerűsítsék a vendégek körében.A TDM-modellnek pedig épp ez a lényege, hiszen a turisták először mindig úti célt, egy adott települést választanak ki, és ha ez megvan, csak eztán keresnek szálláshelyet vagy más szolgáltatást. Hoffmann Henrik, a Fürdőegylet elnöke azt mondja: Siófokon szerencsére hamar megértette mindenki, aki a turizmusban akár közvetlenül, akár közvetve érdekelt, hogy felül kell emelkedni a konkurenciaharcon.

– Példaértékű az az összefogás, ami Siófokon megvalósult. Közös érdekünk, hogy a kommunikációban a meghatározó szerepet a város kapja, ezért elsődlegesen Siófokot reklámozzuk egységes arculattal – mondta Hoffmann Henrik, aki arról is beszélt, hogy az egyesület sikeres működésének köszönhetően megháromszorozták taglétszámukat, így mára több mint kétszáz tagjuk van. Köztük Siófok valamennyi meghatározó cége: szállásadók, utazásszervezők, kereskedők, szállítmányozók egyaránt. A tagok között szerepel a Coca Cola Magyarország is. A nagyvállalat évente másfél millió forinttal támogatja Siófok vásári megjelenését az Utazás kiállításon.

Hoffmann Henrik kiemelte: ez az egyesület végre egy olyan szervezet, amelyben nemcsak beszélnek róla, hogy mit kellene tenni, hanem mindig konkrét feladatokat határoznak meg, és ezeket a projekteket hajtják végre. A sikeres munka két alappillére a jól működő végrehajtó szervezet, amit a siófoki Tourinform iroda testesít meg, illetve az anyagi háttér. – A várostól idén már közel 60 millió forint támogatást kapunk. Az önkormányzat a projektjeiket támogatja, mindegyikhez ötvenszázalékos forrást társít, így idén százhúsz- millió forintot tudunk fordítani a turizmusirányítással, marketinggel, rendezvényszervezéssel kapcsolatos programokra – emelte ki Hoffmann Henrik.

Az egyesület munkájának köszönhetően az elmúlt években folyamatosan nőtt a vendégéjszakák száma, sőt megvalósulni látszik a szezonhosszabbításról szóló régóta dédelgetett álom is. A szervezet tudatos stratégiájának köszönhetően Siófok az ország egyik legnépszerűbb wellness- és konferencia-központja lett. A szezonnyújtásban persze a rendezvényekre épülő élményturizmus megerősítése is szerepet játszik. – Nagy tömegvonzású rendezvényeket sikerült a városba hozni. Ilyen volt a tavalyi Forma–1-es utcai parádé, aminek köszönhetően világszerte több mint négyszáz-millió tévénéző láthatta a várost és a Balatont, de ilyen a Tojásfesztivál vagy a Verda Napok.

A turizmusra már télen is egyre több program tud ráépülni, idén például nagy sikere volt a jégvitorlázásnak – sorolta Hoffmann Henrik, aki szerint az is az összefogásnak köszönhető, hogy tavaly a hazai városok között Siófok neve szerepelt a legtöbbet a médiában.

A Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület nemcsak a vendégeknek, de a tagoknak is igyekszik minél többet nyújtani. Idén például 60-120 órás ingyenes nyelvi és szakmai képzést indítanak számukra, és működtetik a siofokportal.com oldalt, ahova mindenki feltöltheti saját kínálatát. Az oldalt hamarosan internetes áruházzá fejlesztik.

Az egyesület tervei között szerepel, hogy az általános iskolák osztályfőnöki óráinak tanrendjébe beépítik a turisztikai nevelést, hiszen a szervezet tagjai úgy látják: abban a városban, amely alapvetően a turizmusból él, fontos, hogy már gyermekkorban beleivódjon mindenkibe a vendégek szeretete és tisztelete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!