Közélet

2009.04.29. 07:58

Somogytól Zágrábig: horvát autópálya épül a magyar határtól

Horvát szomszédainknál újabb sztrádaszakaszok építését kezdték meg a napokban, amelyek két somogyi határátkelőhelyet – Barcsot és Berzencét – is bekapcsolnak a horvát autópályahálózatba.

Varga Andrea

A berzenceieknek az egyik szemük sír, a másik nevet: a beruházás gazdasági fellendülést hozhatna a térségnek, csakhogy a hazai pálya döcögős....

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hétfőn megkezdődött a 172 kilométer hosszú szakasz építése
[/caption]

A horvát autópályafejlesztő és -üzemeltető állami cég (HAC) weblapján olvasható az információ, miszerint hétfőn megkezdődött a Berzence–Góla és a Barcs–Terezino Polje határátkelőktől Zágrábig tartó, összesen 172 kilométer hosszú, Y alakban összekapcsolódó  két autópálya építése. Az A12 (Berzence–Gólánál érinti a magyar határt) autópálya összesen 86 kilométer hosszú lesz, az ebből korábban már gyorsforgalmi útként megépített 23 kilométeres szakaszt szintén kétszer kétsávossá fejlesztik. A 13-as sztráda (Barcs–Terezino Polje) ugyancsak 86 kilométer. A tervek szerint a munkálatokat két éven belül befejezik.

Kovács Zoltán berzencei polgármester azt mondta: nem felhőtlen az örömük, mert a horvát útfejlesztéssel köszönő viszonyban sincsenek a hazai úttervek.   Kovács Zoltán felvetette: magyar részről nem volt egyeztetés, vagy az érintett önkormányzatokat kihagyták belőle?
– Amikor épült a berzencei határátkelő, elkerülőutat ígértek, de nem valósult meg – mondta a polgármester.

A határátkelőhelynél jelenleg 20 tonnás súlykorlátozás van, amit fel akartak oldani, de az önkormányzat tiltakozott. Belterületi útjaink a jelenlegi forgalmat is alig bírják. Ezer szerencse, hogy inkább Nagyatád felé fordul a sóderes autó is, mert a Csurgóra menő út szélessége, teherbíró képessége, maga az útpálya nem alkalmas
kamionközlekedésre.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Berzence polgármestere szerint a magyar önkormányzatokat kihagyták az egyeztetésből
[/caption]

Feigli Ferenc barcsi polgármester azt mondta: őket nem lepte meg a hír, számos horvát programon hallottak a szándékról, illetve horvát testvérvárosuktól is értesültek róla. – Barcs borzasztóan örül – mondta a polgármester. Az új sztrádaszakasz a város turisztikai fejlesztési programjait – gyógyszálló, panzió, kemping – elősegítheti, hiszen nagyjából egy óra alatt Barcsra lehet érni Zágrábból. Az úthálózattal sem lesz gond: a Nemzeti Fejlesztési Tervben a 6-os és 68-as út Barcs határátkelő és megyehatár közötti szakaszának 11,5 tonnás tengelyterhelést is bíró fejlesztése szerepel.  

Varga Andrea A csurgó társulás nemrég értesült arról, hogy a Berzence–Iharosberény közötti út javítására nincs pénz a regionális tanács operatív programjában. Ha csak egy gyorsforgalmi út is épülhetne, lehetőséget kapna a térség a gazdasági fejlődésre. Az adottságaikból, megfe- lelő infrastruktúrával, Berzence–Nagyatád–Csurgó arany háromszöggé válhatnának. Közben még az a hat kilométeres összekötő út sem épülhet meg, amely lerövidítené az M7-es autópályára vezető utat. Hétfőn megkezdődött a 172 kilométer hosszú szakasz építése Berzence polgármestere szerint a magyar önkormányzatokat kihagyták az egyeztetésből -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!