Közélet

2009.04.23. 16:28

Szita: kamatostul kapják meg pénzüket a diákok!

A kaposvári egyetemisták jó része mostanáig nem kapta meg a neki megítélt Bursa Hungarica ösztöndíjat. Csütörtökön Szita Károly kaposvári polgármester nyomatékosan kérte levélben Hiller István oktatási minisztert, hogy haladéktalanul, soron kívül fizessék ki a diákoknak a nekik járó pénzt, méghozzá kamatostul.

Márkus Kata

Mint arról beszámoltunk, hetek óta szinte folyamatosan érdeklődtek az egyetemisták a kaposvári polgármesteri hivatal szociális- és gyámügyi irodájában, mikor kapják meg végre Bursa Hungarica ösztöndíjukat. Már novemberben eldőlt, ki kaphat támogatást a pályázók közül. A kaposvári önkormányzat határidőre, még januárban átutalta a támogatás rá eső részét az oktatási minisztérium támogatáskezelő igazgatóságához, ám a diákokhoz mostanáig nem jutott el.Szita Károly csütörtökön azt mondta: az elmúlt nyolc évben nem volt példa arra, hogy nem kapták meg a diákok a nekik megítélt támogatást. A kaposvári önkormányzat 11 millió 310 ezer forint kiutalásáról döntött 382 kaposvári diáknak az idei tanév második, illetve a jövő tanév első félévére – hangsúlyozta a polgármester. – Ehhez az oktatási tárcával kötött szerződésünk értelmében ugyanekkora összeget tesz hozzá az állam, így négy-ötezer forint ösztöndíj jár havonta a diákoknak. A kaposvári önkormányzat január 30-án utalta át a minisztérium támogatáskezelő igazgatóságának az idei tanév második félévére, öt hónapra esedékes összesen ötmillió 560 ezer forintot.

Szita Károly hozzátette: a vonatkozó kormányrendelet szerint, márciusban át kell utalni a pénzt a diákoknak, ám ezt a tárca nem tette meg. Érdeklődésemre a Kaposvári Egyetemen elmondták: hozzájuk még szerdán sem érkezett meg az önkormányzati pénz, pedig az a kaposvári diákoké. Éppen ezért nyomatékosan kértem a miniszter – mondta –, hogy haladéktalanul utalják át a kamatokkal növelt összeget a diákoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!