Közélet

2009.04.30. 07:56

Tavaszi hadjárat az építőiparban: munkaügyi razzia kezdődik

Elmaradt fizetések, megalázott munkások, színlelt szerződéssel foglalkoztatott dolgozók: az építőiparban sűrűn ismétlődnek a kisebb-nagyobb átverések. Nehéz napok várnak a szabálytalanul működő cégek vezetőire: Somogyban májusban kezdődik a razzia.

Harsányi Miklós

Az idén már közel 70 millió forintos munkaügyi bírságot szabtak ki a munkavédelmi felügyelők megyénkben. A bő egy hónaposra tervezett monstre ellenőrzés az őrző-védő, a takarító és az építőipari vállalkozásokat érinti elsősorban.
– Korábban rengeteg helyen levegőnek tekintették a segédmunkásokat – mondta munkatársunknak az egyik ismert somogyi építőipari cég vezető munkatársa. – Szerencsétlen emberekkel nem törődtek, hajnaltól napnyugtáig dolgoztatták őket. A robotért persze szinte csak filléreket kaptak. Az utóbbi időben némileg változtak a körülmények. Szerintem jobban megbecsülik az építőiparban dolgozó munkásokat, mint akár csak pár évvel ezelőtt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ebédidő betartását is ellenőrzik majd
[/caption]

Megyénkben az első negyedévben 533 munkáltatót ellenőriztek a revizorok. Ebből 304 cégnél fedeztek fel szabálytalanságot. A 175 somogyi cégnél 368 feketemunkást füleltek le: jelentős részük az építőiparban kereste a kenyerét. A munka- és pihenőidővel kapcsolatos szabályok áthágása seregnyi kisebb-nagyobb somogyi cég vesztét okozta. Mint ahogy az is, amikor a munkaadók „elfelejtették” leperkálni a túlóráért járó összeget. 

Papp Gábor, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség dél-dunántúli munkaügyi felügyelőségének igazgatója a Somogyi Hírlapnak szerdán azt mondta: arról is értesültek, hogy egyes helyeken a munkaidő lecsúsztatásával rövidítették meg a dolgozókat. A munkások becsülettel elvégezték a feladatot, a beígért pénzt azonban soha nem kapták kézhez.
– Az építési naplókat is megnézik a munkatársaim – magyarázta. – Ezt kötelező vezetni, s a dokumentumban minden lényeges dolgot rögzítenek.
Így például azt is, hogy a nemzeti ünnepünk napján dolgoztak-e a segédmunkások és a kőművesek. Az ellenőrzést egyes cégeknél már-már zaklatás-    nak veszik, máshol viszont azt mondják: a mindennapokhoz   ez is hozzátartozik.– Ha jól emlékszem, már legalább hat-nyolc munkaügyis és munkavédelmi vizsgálaton vagyunk túl – jegyezte meg Karalyos József, a kaposvári Főtér Kft. ügyvezető igazgatója. A Kossuth téri beruházásukon visszatérő vendégnek számítanak a hatóságok munkatársai. Az ügyvezető szerint náluk nem találtak súlyos visszásságot. Sőt, a jóindulatú jelzéseket kifejezetten fontosnak tartják. – Törvényszerű, hogy gyakran eljönnek az építkezésre a revizorok. A környéken meglehetősen kevés házat húznak fel, az ellenőrzésre viszont szükség van. Remélhetően később is mindent rend-ben találnak a szakemberek – tette hozzá.

Az őrző-védők sem ússzák meg a tavaszi vizsgálatot. Egy, a szakma viszonyait meglehető-sen jól ismerő szakember úgy látja: igen nagy a káosz. A helyi cégeken kívül az ország távoli részeiből érkező vállalkozók is megrendeléshez próbálnak jutni. Sok cég egymás árainak ígér alá, ám a legrosszabbul általában a munkavállalók járnak.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!