Közélet

2009.04.15. 11:31

Új extrém sport született: görkorcsolyával a felhők között

Neve még nincs az új sportágnak, a prototípus most készül belőle. A hetedik ikszet taposó Rejhart Ernő a sárkányrepülést akarja ötvözni a görkorcsolyázással.

Vas András

Egy évvel ezelőtt még rajta röhögtek a ligeti ifjak: a hatvanas éveinek elejét taposó Rejhart Ernő tavaly ilyenkor határozta el, hogy megtanul görkorcsolyázni. Előkotorta tehát sárga, motoros bukósisakját és kivonult a kaposvári városligetbe, hogy a görpályán csiszolja minél tökéletesebbre tudását. Lassan elhagyta a „pótkerékként” szolgáló elektromos biciklit, s ma már olyan biztonsággal közlekedik az apró kerekeken, hogy újabb kihívásokat keresett, illetve talált ki – fel – magának. Egészen pontosan egy réges-régi hobbiját próbálja ötvözni friss hóbortjával.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha elég gyorsan gurul, akkor motor nélkül is fel tudna szállni
[/caption]

– Már a nyolcvanas években sárkányrepülőztem – meséli, miközben a kaposújlaki reptér betonján felcsatolja görkorcsolyáját –, igaz, vagy másfél évtized kimaradt közben. Most a korcsolyával akarom kombinálni. Úgy számolom, behúzatom magam, s ha elég gyorsan megyek, fel tudok majd szállni motor nélkül is.Első lépésként házilag összebütykölt egy sárkányrepülő motort – a benzintartály egy visszaváltható, kétliteres kólásüveg –, majd hosszas kutakodás után beszerzett egy könnyű, alig harmincöt kilós szárnyat. Ha minden jól megy, a nagy attrakcióhoz csak ez utóbbira lesz szüksége.
– A görpálya félcsövéről jutott eszembe – folytatja Rejhart Ernő –, ha be tudnék gyorsulni, egy sárkányszárny segítségével meg is tudnék emelkedni.

És már mutatja is, hogyan képzeli. Felkapja a színes szárnyat, szélirányba fordul, s elkezdi hajtani magát.
– Látják, ha kicsit jobban fel tudnék gyorsulni, alákapna a szél – teszi hozzá lelkesen. Láthatóan már a téma feldobja – ahogyan ő mondja, neki nem alkohol kell az eufóriához, sokkal inkább adrenalin.
Első lépésben csak néhány métert szeretne emelkedni, a középtávoli tervekben már harminc–negyven méteres magasság szerepel. A nagy álom persze az igazi sárkánymagasság.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rejhárt Ernőnek nem kell alkohol az eufóriához
[/caption]

– Nagyjából kétezer méter magasra lehet ezzel a szárnnyal felszállni – elmélkedik, majd mindenféle kötésekről, illesztékekről magyaráz. – Csak egy kis lejtő és egy kis sebesség kell hozzá.
Utóbbiról a tervek szerint egy százötvenes MZ gondoskodik majd, az előzetes számítások szerint negyven kilométeres sebesség már elegendő a szárnyaláshoz. Ezt relatíve könnyen elképzeljük, a landolás viszont már keményebb diónak tűnik.
– Elég hosszú ez a felszállópálya – méricskéli a távolságot Rejhart Ernő. – Inkább a koritól tartok egy kicsit, azt hiszem, jobb lenne, ha sírollerrel próbálnám, annak nagyobbak a kerekei. Síléccel már kombináltam a sárkányt a Hangár–dombon, ott bevált – jelenti ki magabiztosan.
Csak reménykedni tudunk, ezúttal sem lesz másként...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!