Közélet

2009.04.03. 08:03

Új földesurak Somogyban: kastélyt vett a műkereskedő

Elkelt mindkét kastély Alsóbogáton. A betelepülők akarva-akaratlan felpezsdítik a falu életét. Új kultúrát, új értékeket, új munkahelyeket teremtenek.

F. Szarka Ágnes

Felemelkedőben van Alsóbogát. A munkanélküliség sújtotta kis zsáktelepülésen két vállalkozó megvásárolta a kis és a nagy kastélyt. Ezzel munkahelyet és megélhetést biztosítanak a faluban élők egy részének.

Nagyházi Csaba, az egyik legismertebb aukciósház-tulajdonos tavaly tett szert a faluban csak kis kastélyként emlegetett épületre. A tizenhat szobás kúriához jókora földterület is kapcsolódik. A tulajdonos elképzelése szerint nemcsak amolyan nyári rezidencia lesz a ház, hanem egyfajta kulturális központ is. Sőt, bár még konkrét tervek nincsenek, de a biogazdálkodás sem áll távol tőle.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kastély falainak restaurálása már megkezdődött
[/caption]

– Egy ingatlanközvetítőn keresztül jutottunk Alsóbogátra – mondta Nagyházi Csaba –, és az első pillanatban beleszerettünk a házba. Utána még vagy harminc kúriát megtekintettünk, de ez felelt meg legjobban az elképzeléseinknek. Családi birtok lesz, ahol pihenni, kikapcsolódni lehet, de egyfajta kulturális központot is létre szeretnék hozni. A ház kilenc szobájában gyönyörű, az 1780-as évek végéből származó mennyezeti freskók kerültek elő. Volt, amelyiket átfestették, volt, amelyiket bevakolták. A lényeg az, hogy a legnagyobb alázattal és tisztelettel folyik a feltárás és a restaurálás. Elkészültük után ezeket megmutatjuk az érdeklődőknek. Gondolkodom még egy biogazdaság létrehozásában is, bio-kertészettel, gyümölcstermesztéssel, különféle magvak előállításával, hogy az egészséges környezetből egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Végeredményként – úgy látom most, hogy – nyolc-tíz család megélhetését tudjuk majd biztosítani.Jelenleg négyen dolgoznak a nagy kastély rendbetételén. Az épület tatarozása mellett az őspark rendbetétele és a mintegy negyvenhektáros terület művelése vár a munkásokra. A tulajdonos Blaskovich Tamás ősi, 1599-ig visszavezethető nemesi család sarja, mérnök közgazdász. A kastélyprojekt vezetője, Szelényi Orsolya szerint öt év múlva egy szálloda és kulturális központ fog Alsóbogáton üzemelni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Van mit helyrehozni
[/caption]

– Aki végigsétál a településen, az hamar rájön, hogy miért ezt a falut választottuk – mondta a projektvezető. – A válság ellenére az adódó lehetőségeket ki kell használni. Igazán az járhat jól, aki most tud befektetni. Van egy magtárépület, ahol terveink szerint koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat fogunk rendezni.  Alsóbogát szeretettel fogadott minket, mi pedig azzal tudjuk viszonozni, hogy a faluból és a környező településekről foglalkoztatunk embereket.
Süle Tibor polgármester szerint a két kastély rendbetétele, az ott kialakítandó kulturális központok kitörési pontot jelenthetnek a bogátiaknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!